Poliisi alkaa auttaa jengeistä eroon pyrkiviä – "Tämä ei ole perinteistä poliisityötä"

Silja Viitala / Arkisto
Poliisi alkaa auttaa jengeistä eroon pyrkiviä – "Tämä ei ole perinteistä poliisityötä"

Poliisin käynnistämä Exit-toiminta on määrä aloittaa mahdollisimman pian, kerrotaan keskusrikospoliisista.

Markku Uhari

Poliisi alkaa järjestää tukitoimintaa jengiläisille, jotka haluavat erota jenginsä jäsenyydestä, kertoo keskusrikospoliisin (KRP) tiedusteluosaston päällikkö, rikosylitarkastaja Sanna Palo.

KRP on palkannut Exit-nimistä hanketta varten hankepäällikön, joka tulee aloittamaan työssään kesäkuun alussa. Toimintaa tullaan kohdistamaan Palon mukaan erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen, kuten joihinkin Suomessa toimiviin liivijengeihin.

KRP tulee Palon mukaan koordinoimaan ja vastaamaan hankkeen toteutuksesta, ja sitä varten on myös haettu rahaa Euroopan unionilta.

–Konkretia on tarkoitus polkaista mahdollisimman nopeasti käyntiin, Palo kertoo Lännen Medialle.

Palo kertoo, että yhteistyötä tullaan tekemään muun muassa Rikosseuraamuslaitoksen kanssa.

Euroopan komissio on myös käynnistänyt Radinet-nimisen hankkeen, joka toimii myös Suomessa. Radinet-hankkeeseen kuuluu myös oma Exit-ohjelmansa, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä radikalismia. Poliisin käynnistämä Exit-hanke on kuitenkin omansa.

Tavoitteena ennaltaehkäistä rikollisuutta

KRP:n motiivina on vähentää rikoksia tehneiden jengien jäsenten rikollisuutta sekä samalla ennalta ehkäistä jengien mahdollisuutta toimia.

Palo toteaa, että jengiin kuuluneiden todennäköisyys tehdä uusia rikoksia ovat huomattavasti korkeammat kuin sellaisten, jotka eivät jengeihin kuulu.

–Vakavimmassa järjestäytyneessä rikollisuudessa poliisille ja krp:lle ennalta estävä toiminta on tärkeä tapa torjua rikollisuutta.

–On aina parempi, että vakavien rikosten seurauksia pystytään ennaltaehkäisemään eikä niin, että tutkitaan vasta, kun on jo verta vuodatettu ja saatu uusia narkomaaneja aikaiseksi, hän lisää.

Jengiläisten irtaantumisen auttaminen on hänen mukaansa yksi keinoista, joilla poliisi voi vaikeuttaa järjestäytyneen rikollisuuden toimintamahdollisuuksia. Torjunnassa tarvitaan kuitenkin hänestä monipuolisia menetelmiä.

KRP haluaa tukea irtaantumista

Uusi Exit-toiminta tulee Palon mukaan olemaan erilaista kuin perinteinen poliisityö. Ensi sijassa sen pitää kuitenkin lähteä siitä, että jengin jäsen haluaa itse erota.

Palo arvioi, että syinä voisivat olla esimerkiksi jengin perhe- tai työtilanne.

Poliisi voisi irtaantumishalutapauksissa myös miettiä mahdollisia turvaamistoimia, jos eroamista pohtivaa jäsentä uhkaisivat kostotoimenpiteet jengin puolesta.

–Joskus irtaantuminen tapahtuu hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta joskus se voi vaatia oman hintansa, sanoo Palo.

Moni yksityiskohta kuitenkin tarkentuu, kun krp saa hankkeen käyntiin. Työ voi olla Palon mukaan sitä, että jäsentä autetaan erilaisten yhteiskunnallisten tukitoimien piiriin, ja heitä autetaan löytämään asuntoa, opiskelupaikkaa tai työtä.

Jokainen eroamistapaus pohdittaisiin erikseen.

Hän tiedostaa, että asetelma, jossa poliisi auttaa jengiläistä irtaantumaan, voi olla vaikea.

–Tämähän ei ole perinteistä poliisityötä.

Käytännön toteutus on vielä auki, ja poliisin roolina voi Palon mukaan olla toiminnan koordinointi, suunnittelu ja irtautumishaluisten tunnistaminen.

–Tämä on tyypillistä moniviranomaisyhteistyötä. Voi olla, että pääasiallinen toimija voi olla toisen viranomaisen puolelta. Pääasia on, että poliisi haluaa tukea tällaista toimintatapaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio