Pohjanmaalla ärähdettiin susitilanteesta – maakuntahallitus vaatii kolmea toimenpidettä

Tomi Kosonen/Arkisto
Pohjanmaalla ärähdettiin susitilanteesta – maakuntahallitus vaatii kolmea toimenpidettä

Kuvan sudet ovat Ähtärin eläinpuiston asukkeja.

Harri Vallin

Pohjanmaalla alkaa olla mitta täynnä taajamissa vierailevia susia. Maakuntahallitus hyväksyi maanantaina Pohjanmaan liiton kannanoton, jossa ehdotetaan kolmea toimenpidettä susiongelman ratkaisemiseksi. Liiton mielestä niihin pitäisi ryhtyä mahdollisimman nopeasti.

Kiireellisimpänä toimenpiteenä kannanotossa ehdotetaan kaikkien käytettävissä olevien keinojen ottamista käyttöön, jotta susien kynnystä siirtyä metsistä taajamiin ja ihmisasumusten pihoihin saataisiin nostettua. Keinoiksi listataan susien pelottelun ja kannanhoidollisten kaatolupien ottaminen tehokkaaseen käyttöön.

–Lisäksi on syytä arvioida kriittisesti niitä kriteerejä, joilla poikkeuslupa suden ampumiseen myönnetään, kannanotossa todetaan.

Pohjanmaan liitto ehdottaa myös susikantatietojen päivittämistä niin nopeasti kuin mahdollista, jotta tarvittavat toimenpiteet voitaisiin suunnata oikeisiin kohteisiin.

Kolmantena toimenpiteenä kannanotossa listataan asiapitoinen ja ratkaisukeskeinen vuoropuhelun ja tiedonvaihdon käynnistäminen eri viranomaisten, asiantuntijoiden, poliitikoiden ja maakunnan asukkaiden välillä. Liitto tarjoutuu myös toimimaan asiaa puolueettomasti ja ratkaisukeskeisesti lähestyvän keskustelufoorumin järjestäjänä.

–Lisäksi lainsäädäntöä on liiton mielestä tarkistettava, jotta voidaan nopeammin ja tehokkaammin ryhtyä toimenpiteisiin, joilla estetään susien tottuminen ihmisten läsnäoloon, kannanotossa sanotaan.

Asuinalueilla tehtyjen susihavaintojen määrä on kannanoton mukaan lisääntynyt Pohjanmaalla nopeasti. Susia on havaittu asuintalojen takapihoilla ja jopa kaupunkien kaduilla.

–Aineellisia vahinkoja on jo tapahtunut, kun susien saaliksi on joutunut muun muassa lammastilojen lampaita ja turkistarhojen kettuja. Henkilövahingoilta on onneksi vielä säästytty, mutta kiistaton tosiasia on, että susien kynnys liikkua ihmisten asuinalueille on laskenut huomattavasti.

Liitto pitää luonnollisena, että tilanne herättää ihmisissä pelkoa ja jopa vihamielisyyttä susia kohtaan.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

 • Joppe

  Susi vei lapsen pihapiiristä Hämeenkyrössä 1890 luvulla. Tapauksia oli seudulla useita.
  Pihapiiriin tulevat sudet pitää saada tappaa. Kun riistaa on heikosti, niin sudet etsivät ruokaa
  talojen pihoilta. Susikanta on kasvanut reilusti 1950 luvulta 2000 luvulle ja sudet kuuluvat
  erämaahan ei kylien pihapiiriin asukkaita pelottelemaan ja koulutietä häiitsemään.

 • nimetön

  kun kävin koulua pohjanmaalla niin siihen aikaan oli yksi susi niinsanottu lauhansusi, jota kävi jahtaamassa todella paljon ihmisiä jopa Helsingistäkin.Meitä lapsia ei päästetty yksin kulkemaan koulumatkoja vaan aina joku kylän miehistä kuskas meitä, koulumatkat oli monta kilomertä ja metsätaivalta.Nyt susia on jopa pihoissa, viedään niitä vähän lähemmäksi etelää,nuuksioon onhan sielläkin metsää missä taivaltaa. kiitos.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio