Pienet koululaiset kulkevat opintielle rekkojen seassa – muutosta ei ole tulossa: "Ei valtiolla ole rahaa"

Pyörätieinvestointeihin ei ole varaa, koska ELY-keskusten saama perustienpidon rahoitus kuluu pääasiassa päivittäiseen kunnossapitoon.

LUKIJAN KUVA
Pienet koululaiset kulkevat opintielle rekkojen seassa – muutosta ei ole tulossa: "Ei valtiolla ole rahaa"

Lapset polkevat kouluun suurten sorarekkojen seassa Oulun Kiimingissä.

Joonas Lehtonen

Lasten vaarallinen koulutie hermostuttaa vanhempia Oulun Kiimingissä. Alakoululaiset joutuvat kulkemaan Alakylän kouluun vilkkaiden teiden piennarta pitkin, koska kevyen liikenteen väyliä tai edes hidasteita ei ole tehty tai teossa.

Riskitilanteita syntyy erityisesti kylältä Ouluun päin vievillä teillä sekä Takalontiellä, joiden varressa koululaiset kävelevät ja pyöräilevät kouluun. Alakylän ja Oulun välisellä alueella on useita soranottopaikkoja, joten tiellä kulkee ympäri vuoden suuria sorarekkoja.

Paikallisten toiveissa on kävely- tai pyörätie. Kiimingin Alakylässä 16 vuotta asunut Sara Lepistö kertoo, että kyläläiset ovat pyrkineet vaikuttamaan päättäjiin asiassa jo pidemmän aikaa, yhdessä ja erikseen. Hiljattain kerättiin taas adressia parin puuhanaisen voimin.

Lepistön mukaan lasten lähettäminen kouluun muita reittejä pitkin esimerkiksi metsän läpi ei ole vaihtoehto, koska juuri alkukesästä kylällä tehtiin varma susihavainto. Asutuksen lähellä on nähty myös karhun jälkiä.

Lukuvuosi alkoi Alakylän koulussa eilen torstaina. Lepistön lapset käyvät opinahjossa kolmatta ja neljättä luokkaa. Vanhin siirtyi tänä syksynä uuteen kouluun yläasteelle, äidin huojennukseksi.

–Minä toivon, ettei tässä yhtään lasta tarvitse menettää, ennen kuin pyörätie saadaan. Kysymys on kuitenkin kahden ja puolen kilometrin pätkästä, Lepistö sanoo.

Varat vähissä

Soitto valtionhallintoon paljastaa nopeasti ongelman syyn: rahaa Alakylän tarvitsemien kaltaisiin tieinvestointeihin ei ole.

Liikenteen ja infrastruktuurin vastuualuetta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa johtava Timo Mäkikyrö kertoo, että tuntee tapauksen hyvin. Kiimingin kaltaisia riskipaikkoja on hänen mukaansa alueella lukuisia muitakin.

–Ei meillä ole rahoitusta tuon tyyppiseen rakentamiseen juurikaan. Näitä tarpeita on lukemattomia ympäri meidän aluetta ja varmaan muillakin vastaavilla toimialueilla. Kun perustienpidon rahoitus on tällä tasolla, toteutukset jää aika minimiin, Mäkikyrö sanoo.

Tienpitoon tuleva rahoitus ohjataan pääasiassa päivittäiseen kunnossapitoon, kuten päällysteiden ja siltojen korjaamiseen. Vuodessa jää noin miljoona euroa uusiin investointeihin, jotka suunnataan jakoon yhteistyössä kuntien kanssa.

–Käytännössä jaettavaa ei ole, Mäkikyro sanoo.

Tilanne ei ole uusi.

–Kunnat ja asukkaatkin tietää jo tilanteen, että ei valtiolla ole rahaa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    8-tieltä kun lähtee pinomäen suuntaan niin joutuu aina pysähtymään ja rukoilemaan että pysyy hengissä ampumaradalle asti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio