Orpo: Finanssipolitiikka ei ole liian kevyttä – "Veronkevennykset kannustavat ottamaan vastaan työtä"

Compic/Pekka Sipola/Arkisto
Orpo: Finanssipolitiikka ei ole liian kevyttä – "Veronkevennykset kannustavat ottamaan vastaan työtä"

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan tehdyt kevennykset työn verotuksessa ovat olleet perusteltuja työn vastaanottamisen kannusteiden parantamiseksi.

Olli KuivaniemiHelsinki

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä finanssipolitiikka ei ole liian kevyttä nykyiseen taloustilanteeseen. Talouspolitiikan arviointineuvosto arvioi raportissaan, että finanssipolitiikka on suhdannetilanteeseen nähden liian kevyttä.

Orpon mukaan tehdyt kevennykset työn verotuksessa ovat olleet perusteltuja työn vastaanottamisen kannusteiden parantamiseksi. Veronkevennyksillä on myös varmistettu, ettei verotus kiristy kilpailukykysopimuksen yhteydessä. Orpo haluaa muistuttaa kilpailukykysopimuksen merkityksestä Suomen kilpailukyvylle.

Orpo sanoi STT:lle, että hänen mielestään finanssipolitiikan viritys on tällä hetkellä sopiva.

Talouspolitiikan arviointineuvoston raportin mukaan hallitus ei ole saavuttamassa julkiselle taloudelle asettamiaan tavoitteita. Suhdannekorjattu alijäämä on ennusteiden mukaan ensi vuonna lähes puolitoista prosenttia bruttokansantuotteesta.

Orpo muistuttaa, että arviot eivät sisällä vielä viime vuoden lopulla tulleita myönteisiä tilastotietoja. Tuoreet ennusteet kuten OP:n ennuste povaavat kasvun jatkuvan vahvana tänä ja vielä ensi vuonnakin.

–  Jos talouskehitys jatkuu näin vahvana kuin nyt näyttää, näkymä on parempi kuin arviointineuvoston ajattelussa, Orpo sanoi.

"72 prosentin työllisyysaste täysin mahdollinen"

Orpon mukaan rakenteellinen alijäämä voidaan sulattaa pois tukemalla talouskasvua työllisyyttä parantamalla, ei julkisen talouden sopeutustoimilla. Orpon mukaan finanssipolitiikan nykylinjasta on pidettävä kiinni eikä menopuolelle voida tehdä lisäyksiä.

Hallituksen keskeisiin tavoitteisiin on kuulunut juuri työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin ensi vuoteen mennessä. Arviointineuvoston mukaan tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi noin 45 000 uutta työpaikkaa. Arviointineuvoston mukaan ennusteiden perusteella on epätodennäköistä, että tämä tavoite saavutetaan ilman uusia toimia.

Orpo muistelee, että vuosi sitten talouspolitiikan arviointineuvosto kantoi erityisesti huolta hallituksen työllisyystavoitteen karkaamisesta. Työllisyyskehitys näyttää viime kuukausina olleen erittäin vahvaa, ja Orpo toivoo, että tämä olisi raportissa näkynyt.

–  Vaikka vauhti puolittuisi, on täysin mahdollista, että saavutetaan 72 prosentin työllisyysaste, jos vuodessa tuli 80 000 työllistä, Orpo linjaa.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • ik

    Talous viisaat professorit antaa hallitukselle hyviä neuvoja mutta taloustiedettä lukenut Orpo ja insinööri Sipilä tietävät parhaiten mikä on rikkaiden etu työllisyyden kanssa ei ole mitään tekemistä

  • Nimetön

    Suurimman hyödyn veronkevennyksistä saa suurituloiset, sen tähden Kokoomus sitä ajaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio