Oravaperhe yllätti tuttavallisuudellaan – poikaset kiipeilivät lahjetta pitkin ja juoksivat ympäri pihaa

Oravapesueeseen kuului kaksi aikuista ja viisi poikasta. Poikaset eivät pelänneet ihmistä lainkaan.

Kuvakaappaus lukijan videosta
Oravaperhe yllätti tuttavallisuudellaan – poikaset kiipeilivät lahjetta pitkin ja juoksivat ympäri pihaa

Oravaperheen tuttavallisuus yllätti Torniossa.

Kia Kilpeläinen, Jaakko Sandqvist

Torniossa asuva Hannu Melaluoto koki torstaina yllätyksen saapuessaan autolla kotiin. Kotipihassa häntä olikin vastassa kokonainen oravaperhe, jonka poikaset käyttäytyivät hyvin tuttavallisesti.

–Näin auton peilistä, että orava juoksi auton alle. Kun avasin varovasti auton oven, orava ilmestyikin siihen tarkastelemaan, kuka autosta nousee.

Paikalle ilmestyi seuraavaksi toinen, kolmas, neljäs ja viides orava. Melaluoto sai laskettua, että oravia oli kaiken kaikkiaan seitsemän.

–Siinä oli viisi poikasta ja kaksi aikuista, jotka tuntuivat olevan hyvin huolissaan poikasten tuttavallisesta käytöksestä.

Oravat jatkoivat pihassa pyörimistä ja juoksivat muun muassa jätekatoksen ja terassin ympärillä. Yksi poikasista jopa kiipesi Melaluodon lahjetta pitkin ylös.

Viimein leikki loppui siihen, kun perheen villakoira pääsi ulos ja ajoi oravat pois pihasta.

Melaluoto pitää oravien käyttäytymistä erikoisena eikä hän ole koskaan törmännyt vastaavaan.

–Oravia on aina ollut tässä pihapiirissä, mutta eivät ne ole koskaan tuolla tavalla käyttäytyneet. En tiedä, ovatko ne menneet helteestä sekaisin.

Tuttavallinen kettu

Tuttavallisia eläimiä on ollut liikkeellä muuallakin. Parin kilometrin päässä Mikkelin keskustasta asuvan Sami Härkösen perhe sai myöhään keskiviikkoiltana yllätysvieraita, kun rivitalon pihaan hakeutunut kettu joi vettä pihan koristevesiputouksesta.

–Poika huomasi puoli yhdentoista aikaan illalla, että ulkona on kettu. Se ei sinänsä ole epätavallista, mutta patiolle asti kettu ei aikaisemmin ole uskaltanut, Härkönen kertoo.

–Veimme sille kupissa vettä ja siitä se joikin. Sisälle se ei sentään tullut, mutta kävi oviaukossa katselemassa.

Poikaset eivät osaa pelätä

Pälkäneen eläinhoitolan luonnonvaraishoitaja Hanna al-Saedi sanoo, että eläinten poikaset voivat olla pulassa helteen vuoksi.

Helle voi saada eläimet esimerkiksi lähtemään normaalia aiemmin pesästä. Esimeriksi tervapääskyjä on tuotu eläinhoitolaan siksi, kun ne ovat lähteneet kuumuutta pakoon kuumalla peltikatolla sijainneesta pesästään.

Hän sanoo, että oravien tuttavallinen käytös voi kuitenkin johtua siitä, että poikaset eivät ole vielä oppineet pelkäämään ihmistä.

–Orava on tyyppiesimerkki siitä, miten luottavainen eläin voi olla, kun se on vielä siinä vaiheessa, että se ei ole oppinut varomaan ja väistämään ihmistä. Kesä–heinäkuussa luonto on kiihkeimmillään. Tuntuu, että poikasia on joka paikassa.


Kommentit (2)

  • äly hoi

    Mielestäni törkeä temppu päästää villakoira jaakaamaan oravan pentuja, kyllä ainakin olisi pitänyt koira olla hihnassa ja hiljakseen ajella porukka metsään.

  • suomalainen 1958

    Melkoisen ihastuttavaa touhua oravilta, mutta täytyy pitää mielessä, että heistä voi tulla riesa, vaikka söpöjä ovatkin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio