Opettaja paljasti ”varoittavan esimerkin” aktiivimallista: Luuli toimineensa oikein – nyt on ”2000 euron lasku taskussa”

Tara Jaakkola / Arkisto
Opettaja paljasti ”varoittavan esimerkin” aktiivimallista: Luuli toimineensa oikein – nyt on ”2000 euron lasku taskussa”
Katja Boxberg

34-vuotias Juhamatti Kalima ilmoittautui aktiivimallia koskevan lain mukaisesti omasta aloitteestaan työnhakuvalmennukseen mutta joutui silti karenssiin. Keski-Suomen te-toimistosta kommentoidaan asiaa yleisellä tasolla.

Keski-Suomen te-toimiston palvelupäällikkö Leena Kauhanen sanoo, että ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia, vaan vastaa ”yleisellä tasolla”. Hänen mukaansa työnhakijan on lain mukaan ilmoitettava muutoksista työvoimaviranomaiselle eikä ilmoitus työnhakuvalmennusta järjestävälle yksityiselle taholle riitä.

Jyväskyläläisen opettaja Kaliman tapaus on aiheuttanut kuohuntaa sosiaalisessa mediassa. Hän sai kahden kuukauden karenssin työttömyyskorvaukseensa te-keskuksesta sen jälkeen, kun oli perunut osallistumisensa työhakuvalmennukseen järjestävälle taholle, mutta jättänyt epähuomiossa kertomatta perumisesta te-toimistolle.

Kalima perui työhakuvalmennuksen, koska oli saanut töitä ennen valmennuksen alkua. Talouselämä kertoi Kaliman tapauksesta aiemmin perjantaina.

34-vuotias Kalima kertoi kokemuksistaan Facebook-päivityksessä, jota on jaettu tuhansia kertoja sosiaalisessa mediassa.

–Väärin työllistytty – varoittava esimerkki te-palveluiden kanssa toimimisesta, hän aloittaa päivityksensä.

–Loppu viimein tässä sitä siis ollaan, 2000 euron lasku taskussa, hän sanoo viitaten ansiosidonnaisiin päivärahoihin, jotka ovat hänen osaltaan ”nyt katkolla ja todennäköisesti menetetty”.

Kyseessä on suurin osa koko Kaliman kesän toimeentulosta. Varsinkin nuorille opettajille kesäiset työttömyysjaksot ovat tyypillisiä, kun kunnat tekevät määräaikaisia työsopimuksia.

Te-toimiston Kauhanen harmittelee tilannetta.

–Asiakkaalle varmasti harmillinen asia, mutta asioista pitäisi aina muistaa sopia viranomaisen kanssa, Kauhanen sanoo.

–Lainsäädäntö on sillä tavalla ehdoton.

–Asiakkaan kannattaa aina muistaa, että kyseessä on tiukka laki, joka ei tunnista esimerkiksi muistamattomuutta.

Ei senkään jälkeen, kun asiakas on tehnyt selvityksen kurssin perumisen syistä ja siitä, että oli kuvitellut ilmoituksen kurssin järjestäjälle riittävän?

Kauhanen sanoo ymmärtävänsä, että asiakasta tulkinta ”varmasti harmittaa”.

–Virkamies ei ole kuitenkaan voinut tehdä muuta ratkaisua.

Kauhanen sanoo, että mikäli työvoimapalvelut tulevaisuudessa siirtyvät aiempaa enemmän yksityisten toimijoiden kontolle, lainsäädäntöä voidaan joutua muuttamaan.


Kommentit (14)

  • Nimetön

    TE-toimistossa ei näköjään edelleenkään vasen käsi tiedä, mitä oikea tekee, näin on ollut jo 90-luvulla kun itse jouduin kyseisen laitoksen kanssa tekemisiin. Puhelimessa sanottiin että karenssia ei tule, mutta kuitenkin tuli…

  • Nimetön

    Sipilän ja kumpppanien syytä,muistakaa kun vaalit tulee pian!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio