Linnan juhlat

Onko booli vahvaa ja häipyvätkö vieraat, kun tv-kamerat sammuvat? Näitä 7 asiaa tv-lähetys ei kerro Linnan juhlista

Ossi Ahola
Onko booli vahvaa ja häipyvätkö vieraat, kun tv-kamerat sammuvat? Näitä 7 asiaa tv-lähetys ei kerro Linnan juhlista
Riina Nevalainen

Satavuotiasta Suomea juhlittiin arvokkaasti mutta iloisesti Presidentinlinnassa keskiviikkona. Vaikka Linnan juhlia voi seurata suorana lähetyksenä, ihan kaikkea televisiokuva ei näytä.

Tässä seitsemän sellaista asiaa:

1. Illan tähtiä ovat asiaankuuluvasti kutsuvieraat. Tänä vuonna presidenttipari oli kutsunut paikalle 1 900 vierasta. Heidän lisäkseen itsenäisyyspäivän iltana on Linnassa myös valtava määrä muita ihmisiä. Paikalla on muun muassa henkilökuntaa auttamassa veteraaneja ja esimerkiksi tarjoilutehtävissä on yli 100 ihmistä. Lisäksi paikalla on lukuisa määrä kadetteja ja esiintyjiä. Runsaslukuista mediaa unohtamatta.

2. Ylen suoran televisiolähetyksen juontajat eivät suinkaan tunnista kaikkia vieraita lennosta. Kättelyjonoon marssivat juhlavieraat luovuttavat televisio-ohjelmaa varten nimikortit, joiden avulla kaikki kättelijät saavat oikean nimen.

3. Kuulopuheen mukaan Linnassa on hikistä. Nykyisin siihen vaikuttaa aika paljon, missä päin Linnaa juhlii. Linna on vuonna 2014 valmistuneen peruskorjauksen jälkeen viilentynyt kaukokylmällä. Sen huomaa myös itsenäisyyspäivän vastaanotolla miellyttävänä sisäilman lämpötilana. Tänä vuonna ilma tuntui kuumemmalta kuin vuosi sitten. Se saattoi johtua poikkeuksellisen runsaslukuisesta vierasmäärästä.

4. Huhujen mukaan Linna hiljenee, kun televisiokamerat sulkeutuvat. Tänä vuonna juhlat jatkuivat vaikka kuinka pitkään. Myös tanssilattialla oli tungos. Myöhäisillan juhlijoita viihdytti esimerkiksi Letkis.

5. Mediassa haastatellaan paljon julkisuuden henkilöitä. Linnassa juhlii kuitenkin runsaasti ihan tavallisia ihmisiä. Kaikki vieraat oleskelevat statuksesta riippumatta samoissa tiloissa. Voi siis olla niin, että Linnassa saa nauttia kahvinsa (tai boolinsa) niin, että vasemmalla puolella voi havaita pääministerin ja oikealla vaikkapa Teemu Selänteen.

6. Televisiosta saattaa välittyä kotikatsomoihin kättelijöiden jännitys. Illan mittaan tunnelma kuitenkin rentoutuu. Pönötystä ei näissä juhlissa näe, vaikka ihmiset ovat pukeutuneet parhaimpiinsa. Tänä vuonna tunnelma oli esimerkiksi viime vuotta huomattavasti iloisempi ja pirskahtelevampi.

7. Entä sitten se kuuluisa Linnan booli? Boolin resepti on tarkkaan varjeltu ja perinteinen. Samalla reseptillä tehtyä boolia on juotu Presidentinlinnassa vuodesta 1949 lähtien. Booli maistuu hyvin voimakkaalta ja on ilmiselvää, että siinä on alkoholia. Maku on nykyjuomiin tottuneelle jopa yllättävän tujakka. Juoman väri on vaalean keltainen ja tarjoilijat kaatavat sitä kannuista laseihin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös