Parisuhde

Onerva ja Antti Kekki ovat olleet naimissa 60 vuotta – nyt kertovat pitkän liiton salaisuuden, eikä se ole mitään rakettitiedettä

Onerva ja Antti Kekki tapasivat toisensa vuonna 1957. Ihastus syttyi heti, eikä ole vieläkään sammunut.

Sari Sainio
Onerva ja Antti Kekki ovat olleet naimissa 60 vuotta – nyt kertovat pitkän liiton salaisuuden, eikä se ole mitään rakettitiedettä
Sari Sainio

Suomi kävi jatkosotaa, kun kuusitoistavuotias Antti Kekki lähti tekemään osansa. Veli katosi rintamalla jäljettömiin ja koti jäi Neuvostoliitolle jääneeseen Karjalaan. Nuori mies lähti äitinsä kanssa evakkoon, ensin Jämijärvelle, sitten Soiniin, Lopelle ja viimein Janakkalan Leppäkoskelle 1950-luvun alussa.

Saman vuosikymmenen lopussa Evijärvellä varttunut Onerva Mäkitalo muutti työn perässä Riihimäelle. Yhdessä tyttöystävien kanssa käytiin tansseissa. Eräänä iltana vuonna 1957 tansseissa silmiin osui komea, rauhallisen oloinen nuorimies, joka heti tuntui jotenkin erilaiselta.

–Kai se oli määrätty, Onerva Kekki sanoo.

Ihastus oli molemminpuolista. Nuorukainen ajatteli, että onpa siinä nätti ja muutenkin miellyttävä neitokainen.

Nuoripari alkoi tapailla ja heidät vihittiin marraskuussa 1958.

Sari Sainio

Onerva muutti anopin ja Antin luokse Leppäkosken tilalle. Peltoa oli 13 hehtaaria ja navetassa kymmenen lypsävää. Arkisin ei tarvinnut miettiä, mitä tekisi, etenkin kun pariskunnalle siunaantui kolme lasta. Kun anoppi vanheni, hän tarvitsi paljon apua. Onervasta oli itsestäänselvyys, että anoppi saisi olla kotona ja hän hoitaisi.

–Silloin tuntui, että oli tiukoilla, ei ollut pyhän arjen eroa.

Kiintymystä ja toisen kunnioittamista

Tämän vuoden marraskuussa pariskunta viettää 60-vuotishääpäiväänsä. Yhdessä on kohdattu kaikki se mikä tekee elämästä ihanaa, mutta myös elämän eteen tuomat vastoinkäymiset.

Pitkän ja ilmeisen onnellisen avioliiton salaisuus ei ole mitään rakettitiedettä. Pariskunnalla rakkaus on säilynyt ja vuosikymmenet ovat tuoneet mukaan kiintymyksen ja toisen kunnioittamisen.

Onerva Kekki sanoo, että he ovat aina viettäneet paljon aikaa yhdessä. Eläkepäivinä on yhdessä käyty joka vuosi Viron-matkalla, viihdytty veteraanien riennoissa ja kuntoutuksissa. Vielä nytkin, vaikka Antti on jo huonommassa kunnossa, pariskunta käy yhdessä kaupassa, ja viettää paljon aikaa kesämökillä Luopioisissa.

–Se on meidän paratiisi, Onerva sanoo.

Viron-matkalla Onerva oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa yksin, samoin omaishoitajien virkistyspäiviksi Antti saa hoivapaikan.

Tärkeää on myös se, että yhdessä päätökset tehdään yhdessä, eikä toinen jyrää toista. Onerva Kekki sanoo, että he yleensä neuvottelevat pienistäkin asioista. Niin arki sujuu yhteisymmärryksessä.

Ja sillonkin tarvitaan joustavuutta. Kumpikohan mahtaa joustaa enemmän?

–Minä. Lapsetkin aina sanovat, että meidän äiti on niin kiltti, Onerva sanoo, ja nauraa hersyvästi päälle.

Ei saisi suuttua yhtä aikaa

Olennaista on myös se, miten ratkotaan erimielisyydet. Onerva Kekki sanoo, etteivät he koskaan oikeastaan riitele, mutta sanaharkkaa toki on, niin kuin kaikilla pariskunnilla. Hän myöntää olevansa äkkipikainen, mutta suuttumus on lyhyt tussahdus, joka on pian ohitse. Antti on hitaammin suuttuvaa sorttia. pariskunta ei silti ole vihoissa tai pidä mykkäkoulua, vaan sanomiset sovitaan saman tien. Hyvä olisi jos molemmat eivät olisi yhtä aikaa huonolla tuulella.

–Olen sanonut, että ei saa suuttua yhtä aikaa. Sen neuvon sain äidiltäni.

Ja kun on pitkään ollut yhdessä, on oppinut näkemään toisesta jos jokin on hullusti.

–Tiedän sen heti. Silmänkatannosta tuntoo, että nyt ei ole hyvä.

Yhä tyytyväisiä toisiinsa

Kun elämää on takana Antilla jo 91 vuotta ja Onervallakin 81, on selvää, että ikääntyminen tuo mukanaan kaikenlaista.

Onerva Kekki on tätä nykyä omaishoitaja. Hänelle on selvää, että hän pitää Antista huolta, mutta myöntää, että se käy joskus voimille. Silloin häntä auttaa rukous, sillä silloin hän kokee olevansa lähellä Jumalaa.

Yhä pariskunta on tyytyväinen toisiinsa. Mikä toisessa on parasta vielä vuosikymmenten jälkeen.

–Antissa ei ole moittimista. Hän on paljon rauhallisempi kuin minä. Hän sanoo, että istu välillä, äläkä aina tee töitä, Onerva sanoo puolisostaan.

Antti miettii hetken, ennen kuin vastaa.

–Kaikki, hän sanoo sitten.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Tästä voi ottaa nykypäivän aviopari mallia. Elämässä on vastoinkäymisiä, mutta silti jatketaan. On toki selvää, että jos toinen rakastuu ulkopuoliseen, on vaikeaa jatkaa. Rahaan, tiukkoihin tilanteisiin tai sairauksiin liittyvät ongelmat pitäisi yhdessä selvittää ja jatkaa. Toisen mustamaalaaminen ja sairas mustasukkaisuus pitäisi hoidattaa. Olisi hyvä aina palauttaa mieleen se, että miksi toiseen rakastui. Ei se jokin miksikään muutu vaikka olisi vastoinkäymisiä.

  • Lissu

    Ihana pariskunta ja kaikki elämän neuvot käyvät meille jokaiselle. Tänä päivänä ei olla mihinkään tyytyväisiä vaikka kaikkea on .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio