Näillä nikseillä marjastus ja matonpesu eivät tee selkääsi kipeäksi

Hannu Kivimäki/Arkisto
Näillä nikseillä marjastus ja matonpesu eivät tee selkääsi kipeäksi

Marjojen poimintaan hyvä asento on toispolvikyykky. Poiminnan lomassa on hyvä venytellä välillä.

Selkää kannattaa säästää ja kuunnella. Kesän ja syksyn kotiaskareissa selkä joutuu lujille, sillä esimerkiksi marjastus ja matonpesu saavat selän sellaisiin asentoihin, jotka eivät ole jokapäiväisiä. Kuuntele siis kehoasi.

1. Selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta muistuttaa, että selkäystävälliset asennot ja hyvä ryhti muistamalla myös seuraava päivä ahertamisen jälkeen sujuu mahdollisimman kivuttomasti. Marjastus ja mattojenpeseminen käyvät hyvästä kesäliikunnasta. Selkäliitto on koonnut myös kesäpuuhien ergonomisista asennoista ohjeistuksen Selkäkanavalle.

 

2. Marjat kannattaa poimia toispolvikyykyssä. Vapaalla kädellä voi ottaa tukea koukkupolvesta. Kyykkyasento vaihdetaan toiselle polvelle esimerkiksi silloin, kun siirrytään uuteen poimintapaikkaan. Yläselkä pidetään suorana, hartiat takana ja niska pitkänä. Alaselässä saa säilyä luonnollinen notko. Poimi suoraan eteenpäin. Venyttele välillä, myös poiminnan jälkeen.

 

3. Matonpesuun saa voimaa keskivartalosta. Selkäliitto kehottaa asettumaan matonpesupöydän ääreen lantionlevyiseen haara-asentoon ja liu´uttamaan lapoja alaspäin. Keskivartalon saa aktivoitua vetämällä napaa sisään ja suoristamalla ryhti. Jos käytössä ei ole pesupöytää, peseminen tehdään pitkävartisella harjalla. Pesu tehdään vartalon edessä ilman kurottelua ja kiertoa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio