Muhkea löytöpalkkio menee arvosormuksen pelastajalta sivu suun – syynä lain pikkutarkka muotoilu

Rikoskomisarion mukaan palkkio olisi ollut noin 50 000 euron arvoisen sormuksen löytäjälle huomattava, jos arvokoru oli löytynyt esimerkiksi kadulta.

Janne Ruotsalainen
Muhkea löytöpalkkio menee arvosormuksen pelastajalta sivu suun – syynä lain pikkutarkka muotoilu

Arvokas sormus löytyi Stockmannin Robert's Coffee -kahvilan myyntitiskin alta. Kahvilayrittäjä Toni Immonen näyttää, miten sokkelilevy irrotetaan.

Juha Veli Jokinen, IL

Tampereen Stockmannin yhteydessä toimivan Robert´s Coffee -kahvilan jäätelövitriinin alta löytyneen, puoli vuotta sitten omistajaltaan kadonneen sormuksen löytäjä ei saa löytöpalkkiota - tai ainakaan laki ei sellaista hänelle takaa.

Rikoskomisario Markku Laakson mukaan palkkio olisi ollut noin 50 000 euron arvoisen sormuksen löytäjälle huomattava, jos arvokoru oli löytynyt esimerkiksi kadulta.

–Nyt sormus löytyi liiketilasta, eli se oli niin sanottu laitoslöytö. Jos se olisi löytynyt muualta kuin laitoslöytönä laskettavista tiloista, olisi löytötavaralaki määrännyt löytöpalkkion. Se olisi ollut näin arvokkaasta sormuksesta huomattava, Laakso sanoo.

Löytötavaralain mukaan löytöpalkkion suuruus on 10 prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin vähintään 4 euroa. 50 000 euron sormuksesta palkkio olisi siis ollut 5 000 euroa.

Laakson mukaan sormuksen arvo olisi kuitenkin pitänyt vielä virallisesti arvioida ennen palkkion määräämistä.

–Sormusta ei olisi luovutettu omistajalle ennen palkkion maksamista.

Laakso muistuttaa, että sormuksen omistaja voi toki halutessaan sopia löydön tehneen kahvilatyöntekijän kanssa mahdollisesta palkkiosta.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Rosessimiäs

    Muistan täst’edes viedä arvoesineen vaikka katuojaan ja löytää sen vasta sieltä. Ja tuo löytäjä tuskin koskaan enää ilmoittaa löytöään vaan vie sen johonkin ulkomaiseen kanikonttoriin.

  • Nimetön

    Rehellisyys kannattaa aina !

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio