Miljoonan käyttötarkoituksen teippi – Tässä muutama vinkki ilmastointiteipin hyötykäyttöön

Ilmastointiteippi, joka tunnetaan kansan suussa nimellä jesari, täyttää tänä vuonna 75 vuotta.

Jyrki Pönkkä
Miljoonan käyttötarkoituksen teippi – Tässä muutama vinkki ilmastointiteipin hyötykäyttöön

Ilmastointiteipistä saa katkaistua palan irti helposti ilman saksia.

Tuomo Hyttinen

Ilmastointiteipillä, eli jeesus-teipillä, eli jesarilla, on internetissä huumorituotteen maine. Kun hakukone Googleen kirjoittaa englanninkielisen hakulauseen "how to use duct tape", silmille pyyhältää kuvia ilmastointiteipistä rakennetuista sohvista, kissan somisteista ja juomamukeista.

Jesari on kuitenkin suunniteltu hyötykäyttöön. Sen alkuperäinen tarkoitus oli pitää ammukset kuivana toisessa maailmansodassa. Ilmastointiteipillä on myös korjattu laitteita kuun pinnalla ainakin Apollo 13 ja Apollo 17 -lennoilla.

Ammattilaisen perusvaruste

Ilmastointiteippiä ei ole enää vuosikymmeniin käytetty ilmastointiputkien liitoksissa. LVI-yrittäjä Antti Orsama kertoo, että ammattilaiset käyttävät ilmastointiteippiä lähinnä tilapäisiin paikkauksiin. Jesaria käytetään myös tarvikkeiden kuljetuksessa.

–Esimerkiksi putkinippu voidaan niputtaa ilmastointiteipillä. Sitten sitä voidaan huolloissa laittaa putkien päihin suojaksi, jottei niihin mene ylimääräistä tavaraa.

Orsamalle ilmastointiteippi on perusvaruste, jota täydennetään tukkurilta jatkuvasti. Ilmastointiteipin laatu korreloi suoraan hinnan kanssa.

–Niin kuin muissakin tarvikkeissa tuppaa olemaan, niin mitä kalliimpi teippi, sitä parempaa se on. Halvoilla markettiteipeillä ei saa pidettyä edes kahta putkea kiinni toisissaan, Orsama sanoo.

Jesaria tarpeellisempia teippejä ammattilaiselle ovat erilaiset tekniset teipit, kuten esimerkiksi höyrynsulkuteippi.

4 + 5 vinkkiä ilmastointiteipin käyttöön

Myös arjessa ilmastointiteippi soveltuu parhaiten väliaikaisratkaisuihin. Verkkosivusto WikiHow on koonnut neljä kätevintä käyttötilannetta:

1. Pikapaikkaukset

Esimerkiksi rikkoutuneet vesipullot, vuotavat letkut ja sadevaatteet voi paikata pikaisesti jesarilla.

2. Ennaltaehkäise vahingot

Jesaria voi asentaa lattiaa naarmuttaviin tuolinjalkoihin, kunnes keksit paremman ratkaisun. Myös ulkovalojen roikkuvat irtojohdot saa kätevästi seinään kiinni ilmastointiteipillä.

3. Käytä tarrapuolta

Tarrapuolella saat nukan irti vaatteista tai vaikka sohvasta.

4. Tee jesarista jotain muuta

Merkitse polku, kirjoita ja käytä muistilappuna tai tee vaikka erikoisen näköinen vyö.

Katso videolta, kuinka toimitus käyttää jesaria purkkien aukaisuun ja joululahjojen paketointiin:

 


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Ei kannata käyttää jesaria. Liima jää kiinni helposti kiinnityskohtaan ja sitä on vaikea saada pois jälkeenpäin.
    Itse käytän rakennusteoppoä.

  • Nimetön

    Nykyään ei vaan tiedä, mikä on laatua, koska valmistajissa on eroa ? ! Silloin, kun teippi tuli markkinoille, se auttoi joka paikassa !

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio