Pori Jazz

Listasimme Pori Jazzin tämän vuoden ohjelmiston suurimmat hitit – ykkösenä itkuballadi

James Blunt on tämän vuoden festivaalin suurin hittimaakari mutta Spotify-striimauksien perusteella jazzeilla on mukana muitakin kovia hitintekijöitä.

Pori Jazz
Listasimme Pori Jazzin tämän vuoden ohjelmiston suurimmat hitit – ykkösenä itkuballadi

Aloe Blaccin hitti Man vuodelta 2013 on tämän vuoden Pori Jazz -hittimittarissa kolmannella sijalla.

Tomi NordlundPori

1. James Blunt – You’re Beautiful (2005) 265,4 miljoonaa kuuntelua

Niin vain vetistely viehättää! Toista kerta Pori Jazziin saapuvan James Bluntin superballadi tulvii sentimentaalisuutta, romantiikkaa ja kaipuuta eli oikeastaan kaikkea sitä, minkä voisi kuvitellan soivan romanttisen komedian loppukohtauksessa. Monella on mennyt You’re Beautifuliin vuosien varrella jo maku, mutta eiköhän se kirvoita Kirjurinluoto-kansan melkoiseen yhteislaulukonserttiin.

2. Jess Glynne – Hold My Hand (2015), 264,9 miljoonaa kuuntelua

Bluntin vanavedessä tulee 28-vuotias lontoolainen r&b-poppari Jess Glynne. Hold My Handin menestys ei ole ihme, sillä sen verran tarttuvaa tanssipop- ja house-poljentoa se tarjoaa. Jess Glynnen ääni on miellyttävä ja samalla sopivan voimakas. Kappaleen menestystä selittänee myös sen löytyminen Bridge Jones’s Baby -leffan (2016) soundtrackiltä.

3. Aloe Blacc – The Man (2013), 191,7 miljoonaa kuuntelua

Soulin ja r&b:n nykyisiin suurnimiin kuuluva amerikkalaisartisti kanavoi tyylikkäällä The Man -hitillään sujuvasti Elton Johnin Your Songia. “And you can tell everybody” -kohta ottaa silti kieltämättä aina korvaan, jos on vähänkään Elton Johnin klassikoita kuunnellut. Laulajana Blacc on silti aivan ykkösluokkaa. Miehen toista Pori Jazz -visiittiä sopii odottaa vesi kielellä.

4. Alanis Morissette – Ironic (1995), 114,7 miljoonaa kuuntelua

Ei sittenkään niin ironisia asioita käsittelevä Ironic on suloinen kappale, jonka akustinen intro heittää kyselemättä 1990-luvun kultaisiin vuosiin. Sympaattinen kertosäe ampaisee esiin nuoren naisenergian voimalla. Mieleen piirtyy myös biisin musiikkivideo, jossa useampi Alanis laulelee kappaletta autossa. Ilman ironiaa on sanottava, että tämän soiminen livenä Kirjurinluodossa tulee olemaan iso hetki.

5. Jessie Ware – Say You Love Me (2014), 89,3 miljoonaa kuuntelua

33-vuotiaan brittiartistin äänessä on samettia ja sielua, jonka vetovoimaa on vaikeaa vastustaa. Moderni soulballadi ei ole kappaleena lopulta keskivertohittiä kummoisempi, mutta Waren tulkinta tekee kuuntelukokemuksesta puhuttelevan. Rakkauslaulussa raukeus ja tunteen palo kohtaavat hienosti toisensa. Kuvaavaa on, että Spotifyssa kappale löytyy soittolistoilta Acoustic Soul, Warm Fuzzy Feeling ja Love Pop.

6. Jungle – Busy Earnin’ (2014), 51,9 miljoonaa kuuntelua

Brittiläinen soul–funk–disko-hybridi Jungle on niittänyt valtavaa suitsutusta etenkin festivaalikeikoillaan. Bändin ykköshitti Busy Earnin’ antaa osviittaa siitä, mitä on luvassa jazzeillakin. Hienosti groovaavassa kappaleessa retro ja moderni kohtaavat toisensa. Kaiken kruunaa biisin tajuntaan juuttuva riffi, joka saattelee mukanaan tanssilattialle. Pian jorataan!

7. Cigarettes After Sex – Nothing’s Gonna Hurt You Baby (2012), 32,9 miljoonaa kuuntelua

Nouseva amerikkalaisyhtye Cigarettes After Sex saapuu ensi kertaa Suomeen. Se löi itsensä läpi Youtubessa, eikä ihme, sillä upeaäänisen Greg Gonzalesin johtaman bändin savuisen unenomainen pop sopisi vaikka Twin Peaksin soundtrackille. Yhtyeen Spotify-hitti Nothing’s Gonna Hurt You Baby onkin soinut jo The Handmaid’s Tale -sarjassa. Tässä on tämän kesän tunnelmapaukku.

8. Nick Cave & The Bad Seeds – Into My Arms (1996), 24,2 miljoonaa kuuntelua

Pori Jazzin kenties odotetuimman esiintyjän Spotify-hitti on korutonta mutta puhuttelevaa pianogospelia, jossa puhuja laulaa siitä, miten ei usko asioihin puuttuvaan jumalaan. Kappale on satojen kilometrien päässä listapopista, mikä sopii Australian omaehtoiselle Man in Blackille paremmin kuin hyvin. Kylie Minoguen kanssa duetoitu Where the Wild Roses Grow -hitti ei yllättäen pärjännyt Into My Armsille 18,7 mijoonalla kuuntelullaan.

9. Katie Melua – Wonderful Life (2015), 20,5 miljoonaa kuuntelua

Georgialaissyntyinen britti Katie Melua nousi Britannian listakärkeen vuonna 2003 vasta 19 vuoden iässä. Sävykkään folk ja jazz popin taitavan Meluan kovin Spotify-hitti luottaa akustiseen kitaraan, simppeliin rytmiikkaan ja artistin taipuisan vetoavaan ääneen. Wonderful Lifen valtavat kuuntelumäärät selittyvät osin sillä, että kappale on cover-versio Black-yhtyeen kasarihitistä.

10. Burt Bacharach – Raindrops Keep Fallin’ on My Head (1969), 14,1 miljoonaa kuuntelua

Yleisellä tunnettavuusmittarilla amerikkalaissäveltäjä olisi varmasti kärkipäässä useillakin kappaleillaan, mutta varsinainen Spotify-ajan artisti 90-vuotias maestro ei ole. Lisäksi moni Bacharach-kappale löytyy Spotifysta sen esittäneen artistin nimellä.

Hurahdin tähän Bacharach-sävellykseen aikoinaan Forrest Gump -elokuvan soundtrackin kautta, mutta leffakontekstissa se debytoi jo Butch Cassidy And the Sundance Kidissä, jota varten se sävellettiin ja Oscarilla palkittiin. Vaivattoman kuuloista mutta äärimmäisen taidokasta viihdemusiikkia.

Bubblin’ under:

Tower of Power – What Is Hip? (1973), 6,6 miljoonaa kuuntelua

GoGo Penguin – Hopopono (2014), 5,9 miljoonaa kuuntelua

Jade Bird – What Am I Here For (2017), 5,6 miljoonaa kuuntelua

Jordan Rakei – Midnight Mischief (2016) 5,5, miljoonaa kuunteua

Hurray For The Riff Raff – Jealous Guy (2013), 3,3 miljoonaa kuuntelua


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Jarmo Saari ja Terje Rypdal. Muutamaks tunniks kotiin ja ehkä Nick Cave jos jaksan. Keskiviikkona Harri Kuusijärvi Coutus, kiitos Pori Jazz.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio