Laaros kerää lihasmassaa vesijuoksumatolla – hevosten hyvinvointipalvelut lisääntyvät

Lassi Puhtimäki
Laaros kerää lihasmassaa vesijuoksumatolla – hevosten hyvinvointipalvelut lisääntyvät

Laaros tarvitsee enemmän lihasmassaa. Sitä se hakee kuntolomalta hyvinvointipalveluja hevosille tarjoavasta yrityksestä.

Johanna Puukka

Kouluratsu Laaros hörähtelee hämillään. Maija Mälttä ohjaa vesisuihkun sen kavioihin ja asettelee hännän alle pussin varmuuden vuoksi. Pussi pyydystää jätökset, jos Laaroksen suoli alkaisi toimia kesken treenin.

Laaros astelee valmistelujen jälkeen juoksumatolle tankkiin, jossa vedenpinta nousee vähitellen ylemmäs ja ylemmäs.

–Laaroksen omistaja on tuonut sen meille hankkimaan lisää lihasmassaa, kertoo Hämeen Hevoskuntoutuksen yrittäjä Kati Kuivakoski.

Hevosalan yritykset uskovat nyt tulevaisuuteen ja haluavat laajentaa. Myös yritystoimintamuodot ovat monipuolistumassa, kun perinteisten ravi- ja ratsutallien rinnalle syntyy uutta.

Lassi Puhtimäki
Kati Kuivakoski perusti aikoinaan yrityksen, koska halusi tehdä töitä hevosten kanssa ja niiden parhaaksi.

Kati Kuivakoski perusti aikoinaan yrityksen, koska halusi tehdä töitä hevosten kanssa ja niiden parhaaksi.

Kuivakosken yritys edustaa uudenlaista hevostalouden toimialaa, joka pureutuu pieneen osa-alueeseen ja yksilölliseen asiakaspalveluun.

–Tulevaisuudessa kasvavia yritystoiminnan muotoja ovat hevosavusteinen toiminta, hevosten hoivapalvelut, matkailu- ja vaellustoiminta sekä täysihoitopalvelut, sanoo erikoistutkija Markku Saastamoinen Luonnonvarakeskuksesta.

Usko tulevaisuuteen pidentää myös yritysten kehittämistyön aikajännettä. Jopa 28 prosenttia vastaajista aikoo laajentaa toimintaansa ja peräti 87 prosenttia investoi seuraavan viiden vuoden aikana. Suurinta laajennusinto on Pohjois-, Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Uudet suunnat käyvät selville Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK), Luonnonvarakeskus Luken ja hevosalan osaamiskeskus Hippoliksen alan yrittäjille keväällä teettämästä kyselystä.

Lassi Puhtimäki
Laaros on jo tottunut vesijuoksumattotreeniin. Harjoittelua valvoo Maija Mälttä.

Laaros on jo tottunut vesijuoksumattotreeniin. Harjoittelua valvoo Maija Mälttä.

Laarokselle on luotu kuuden viikon ohjelma, johon kuuluu niin harjoituksia, palauttavia hoitoja kuin leppoisaa tarhaelämääkin.

Se kävelee kerrallaan vesijuoksumatolla noin 20 minuuttia eli noin pari kilometriä. Se on tehokasta treeniä, rankempaa kuin esimerkiksi maastossa liikkuminen.

Vesimattotreenin jälkeen Laaros kuivataan, ja se pääsee rentoutumaan solariumiin. Lämpö tekee hyvää ponnistelleille lihaksille.

–Joskus lihaksia, jänteitä tai vaikkapa aineenvaihduntaa hoidetaan myös laserilla tai infrapunalla. Myös hieronta tekee hyvää. Hoidot valitaan aina kunkin hevosen tarpeen mukaan, Kuivakoski lisää.

Laaroksen kuntoleiristä on jäljellä vielä pari viikkoa.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Ajattele, että joku pitää lemmikistään noin hyvän huolen. Tuo ei ole halpaa puuhaa! Näin minäkin aion toimia sitten kun oma hevonen alkaa kilpailla. Se tulee saamaan parhaan mahdollisen hoidon ja hyvinvoinnin kilpailujen ohessa.

  • Nimetön

    Kaikkea sitä humma joutuu kauransa eteen tekemään, ihan vaan ihmisiä viihdyttääkseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio