Kymmeniä lapsia on viety Suomesta Isis-terroristijärjestön huomaan

Sisäministeriön tuoreen selvityksen mukaan Suomesta Isisin taistelualueille joutuneita lapsia on yhteensä noin 30.

Murtaja Lateef
Kymmeniä lapsia on viety Suomesta Isis-terroristijärjestön huomaan

Irakilaisen Mosulin rauniot helmikuussa 2018.

Kreeta Karvala, IL

Sisäministeriön tuore väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus vuodelta 2017 paljastaa, että Isis eli Daesh on ensimmäinen radikaali-islamistinen terroristijärjestö, joka onnistui houkuttelemaan suuren joukon naisia Suomesta ja eri puolilta maailmaa matkustamaan järjestön hallitsemalle alueelle.

Vaikka Isis on lyöty sotilaallisesti, se toimii edelleen.

Sisäministeriön katsauksen mukaan terroristijärjestö on muuttumassa mahdollisesti keskipitkällä aikavälillä hajautetummaksi verkostoksi al-Qaidan tapaan, ja sen toiminta voi jatkossa perustua varsin itsenäisiin soluihin ja verkostoihin. Isis myös jatkaa elämäänsä digitaalisessa maailmassa.

Viidennes naisia

Suomessa naisten osuus Syyrian ja Irakin taistelualueelle matkustaneista on yli viidennes kaikista lähtijöistä.

Suomesta alueelle on matkustanut parikymmentä täysi-ikäistä naista ja noin 30 lasta. Osa lapsista on jo täysi-ikäisiä.

Lisäksi taistelualueella arvioidaan syntyneen toistakymmentä lasta vanhemmille, joilla on kytkös Suomeen. Kaikki lapset ovat uhreja, mutta osa heistä voi muodostaa myös turvallisuusuhkan.

Kaiken kaikkiaan Syyrian ja Irakin taistelualueelle on suojelupoliisin tietojen mukaan matkustanut vuodesta 2012 alkaen yli 80 viranomaisten tunnistamaa henkilöä. Luku ei sisällä lapsia.

Sisäministeriön tilannekatsauksen mukaan naisten rooli taistelualueella keskittyy pääasiassa kodinhoidon ja lasten kasvattamiseen, mutta naiset ovat yhä kiinnostuneempia toimimaan myös muissa tehtävissä kuten propagandan tuottamisessa tai aseellisissa tehtävissä.

Uskonnollista ääritoimintaa

Vuonna 2017 poliisin tietoon tulleista noin 100 väkivaltaisen ekstremismin rikoksesta kolmannes liittyi uskonnolla perusteltuun ekstremismiin, joka ilmenee terrorismin uhkana, siihen liittyvinä rikoksina ja lahkoväkivaltana.

Poliisin mukaan radikaali-islamistiseen terrorismiin liittyvät esiselvitys-, esitutkinta- ja syytekynnyksen ylittävät tapaukset ovat lisääntyneet. Esimerkiksi elokuussa 2017 Turussa tapahtui siviiliväestöön kohdistunut joukkopuukotus, jonka tekijää syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja murhan yrityksistä.

Kohonnut terroriuhka

Terrorismin uhka on Suomessa tällä hetkellä tasolla "kohonnut" eli suojelupoliisin neliportaisella asteikolla tasolla 2. Kohonneen uhkan taustalla on Syyrian ja Irakin konflikti sekä siihen liittyvät ilmiöt.

Lisäksi kohonneeseen uhkaan vaikuttavat kotoperäisen radikalisoitumisen lisääntyminen ja terrorismin kohdehenkilöiden lukumäärän kasvu.

Suojelupoliisin mukaan Suomessa toimivat terrorismia tukevat verkostot pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään lisää kannattajia. Tukiverkostot saattavat vahvistuessaan ryhtyä myös operatiiviseen toimintaan, tai pyrkiä toteuttamaan terrori-iskun.

Suojelupoliisin arvion mukaan myös ulkomaille suuntautuva tukitoiminta on kasvussa. Lisäksi terrori-iskujen uhka turistikohteita ja länsimaiden intressejä vastaan ulkomailla on kohonnut, jolloin mahdolliset iskut voivat vaatia myös suomalaisia uhreja.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Ensin tullaan tänne ”hengen hädässä” hakemaan turvapaikkaa, ja sitten lähdetään vapaaehtoisesti takaisin tappelemaan kotikonnuille. Ei suomalaisten pitäisi kaikkea sietää. Ei tule meidän eläkkeiden maksajia näistä lapsista.

  • Nimetön

    Yhtäkään tuonne lähtenyttä ei saa päästää ikinä takaisin Suomeen, ei edes lapsia. He ovat joutuneet sellaisen aivopesun uhreiksi että turvallisuusriski on niin suuri ettei mitään asiaa takaisin maahamme. Eivätkä he tule myöskään ikinä sopeutumaan yhteiskuntaamme ja eikä niihin normeihin ja tapoihin joita kulttuurimme edustaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio