Kuopion turmabussin kuljettaja saa jatkaa ajamista – Kortti hyllyllä Suomessa, ruotsalainen ajolupa voimassa

Poliisi hyllytti Kuopion surmabussin kuljettajan ajokortin pian onnettomuuden jälkeen. 67-vuotias kuljettaja voi kuitenkin jatkaa liikennöintiä ruotsalaisen ajokorttinsa turvin.

MIKA RINNE
Kuopion turmabussin kuljettaja saa jatkaa ajamista – Kortti hyllyllä Suomessa, ruotsalainen ajolupa voimassa

Kuopion surmabussin kuljettajaa epäillään törkeistä rikoksista.

Risto Kunnas

Neljän matkustajan kuolemasta ja 22 loukkaantumisesta epäilty 67-vuotias bussikuski menetti ajo-oikeutensa dramaattisen onnettomuuden jälkeen kolme viikkoa sitten. Kuljettajaa epäillään muassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä törkeistä kuoleman- ja vammantuottamuksista.

–Tällainen (väliaikainen ajokielto) on normaalikäytäntö, kun on epäily törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, toteaa tutkintaa johtava rikoskomisario Pekka Jäntti Itä-Suomen poliisilaitokselta.

"Vapaa ajamaan"

Poliisin päätös ajo-oikeuden väliaikaisesta peruuttamisesta ei kuitenkaan vaikuta Kuopion onnettomuudesta epäillyn kuljettajan mahdollisuuksiin jatkaa työtään esimerkiksi ammattimaisena bussinkuljettajana. Syynä on se, että tieto suomalaisen ajokortin hyllytyksestä ei välity Ruotsin viranomaisille.

Ruotsin Trafista (Transportstyrelsen) saatujen tietojen mukaan kuljettajalla on yhä voimassa oleva ajokortti, joka hänelle myönnettiin tammikuussa 1989 suomalaisen ajokortin perusteella. Mies sai uusittua ammattikorttinsa lokakuussa 2008 lääkärin tekemän soveltuvuusarvioinnin jälkeen.

–Hän voi meidän puolestamme ajaa vapaasti niin kauan kuin hänen korttinsa on voimassa, Ruotsin Trafista kerrotaan.

Ei yhteistä rekisteriä

Suomessa määrätty ajokielto merkitään tietojärjestelmään, josta poliisi näkee, onko kuljettajan ajokortti voimassa.

Ulkomailla myönnetyt kortit tai ajokiellot eivät järjestelmässä näy. Myöskään ulkomaalaisille Suomessa määrätyt ajokiellot eivät automaattisesti välity kyseisten maiden viranomaisille.

Trafin mukaan EU-maiden välillä on ollut keskustelua sellaisen yhteisen tietojärjestelmän luomisesta, mistä kunkin jäsenmaan liikennevalvontaa suorittavat poliisit voisivat tarkistaa ajo-oikeuden voimassaolon. Toistaiseksi asia on jäänyt keskustelun asteelle.

Viranomaiset myöntävät, että kahden maan ajokortin haltijan ajo-oikeuden varmistaminen on vaikeaa.

Mikäli korttinsa menettänyt Kuopion surmabussin kuljettaja jäisi Suomessa uudelleen bussin ratista kiinni esimerkiksi ylinopeutta ajettuaan, hän voisi esittää ruotsalaisen ajokorttinsa ja jatkaa huomautuksen tai sakkolapun saatuaan matkaa.

Ainoastaan, jos poliisi tarkastaisi hänen henkilötietonsa poliisin tietojärjestelmästä, kortittomuus paljastuisi.

Kortti umpeutumassa

–Lähtökohtaisesti hän on ajokiellossa. Hän ei saisi Suomessa ajaa. Valvonta on kuitenkin vaikeaa, jos esittää toisen maan kortin. Tämä luo haasteita kentällä, myöntää ylitarkastaja Juhani Ruutu Poliisihallituksesta.

Kuopion surmabussin kuljettajan ruotsalainen ajokortti on umpeutumassa lähiaikoina. Mikäli mies ei hae sille jatkoaikaa 6. lokakuuta mennessä, kortti vanhenee.


Kommentit (1)

  • Virve

    Kuinka tällainenkin asia on taas mahdollinen? Jos autoilija pysäytetään minkä tahansa liikennerikkeen takia,totta kai hänen henkilötietonsa tarkistetaan,ihan jo senkin vuoksi että nähdään onko jotain hakuja päällä poliisin rekisterissä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio