Köyhä saa alle 1 185 euroa kuussa — Saako pienipalkkainen paljonkaan enemmän?

Palkansaajat ansaitsevat parhaiten informaation ja viestinnän alalla, huonoimmin ravintoloissa ja majoituksessa.

Tomi Vuokola/arkisto
Köyhä saa alle 1 185 euroa kuussa — Saako pienipalkkainen paljonkaan enemmän?

Eveliina Korpela kertoi toukokuussa, kuinka työlästä toimeentulotukiasiakkaan on asioida Kelan kanssa. Juttu sai monet esittämään syyttäviä kommentteja toimeentulotukiasiakkaiden tulotasosta ja vertaamaan omaa palkkaansa Kelan maksamiin etuuksiin.

Minna Ala-Heikkilä

–Olen kokopäivätyössä vakituisessa työsuhteessa. Palkka on 1 570 euroa nettona. Siitä kun vähentää vuokran, sähkön ja veden niin ollaan suht samassa rahatilanteessa kuin jutun henkilö! Kannattaisikohan jättäytyä työttömäksi?

Näin päivittelee verkkokeskustelija artikkelia, jossa Kelan toimeentulotukiasiakkaalle ja hänen lapselleen jää vuokran ja sähkölaskun jälkeen rahaa käytettäväksi 878,20 euroa kuussa.

Paljonko töissä käyvä sitten keskimäärin saa? Kannattaako työnteko?

Suomalainen tienaa karvan alle kolme tonnia

Suomalaisten palkansaajien mediaanipalkka oli 2 963 euroa vuonna 2015. Summa on bruttotulo, josta vähennetään verot. Se sisältää palkan lisäksi kaikki lisät, ylityökorvaukset ja luontoisedut, mutta ei tulospalkkioita eikä lomarahoja.

Mediaanipalkka on keskimmäisen palkansaajan palkka, kun palkansaajat asetetaan suuruusjärjestykseen palkkansa mukaan. Mediaanipalkkalaisen kummallekin puolelle jää paremmin ja huonommin ansaitsevia yhtä monta.

Mediaanipalkka kuvaa palkkatasoa paremmin kuin keskipalkka, sillä keskipalkkaan heijastuvat voimakkaasti hyvin suuret tai hyvin pienet tulot.

Keskituloinen maksaa palkastaan veroa lähes 30 prosenttia

Jos mediaanipalkka on siis hieman alle 3 000 euroa, paljonko siitä jää käteen verojen jälkeen?

36 000 euroa vuodessa ilman lomarahoja ansaitseva maksaa tänä vuonna tuloistaan keskimäärin 27,9 prosenttia veroa, kertoo Veronmaksajien Keskusliiton tuloverolaskuri.

Laskuri ottaa huomioon valtion tuloveron, kunnallisveron, kirkollisveron, yle-veron, palkansaajan työeläkemaksun, työttömyysvakuutusmaksun, sairausvakuutusmaksut ja verottajan tekemät vähennykset. Toisaalta siihen eivät sisälly etuudet, esimerkiksi lapsilisä.

Karkean ja suuntaa antavan laskelman mukaan tämä mediaanipalkkalainen maksaa tuloistaan veroa noin 10 000 euroa vuodessa eli yli 800 euroa kuussa. Hänelle jää käteen runsaat 2 100 euroa kuussa.

Jos hän asuu vuokralla, hän tietysti maksaa tästä summasta vuokran tai asuntovelallisena lainanlyhennyksen. Loputkaan rahat eivät luonnollisesti mene vapaaseen kulutukseen, vaan hän maksaa niistä asunnon sähkölaskun sekä muut menot.

Köyhä saa alle 1 185 euroa kuussa

Tilastokeskuksen mukaan yksinasuva on köyhä, jos hän ansaitsee vähemmän kuin 14 230 euroa vuodessa eli 1 185 euroa kuussa. Luku koskee vuotta 2015.

Jos yksinhuoltajan perheessä on 0—13-vuotias lapsi, köyhyyden raja on 1 897 euroa kuussa.

Jukka-Petteri Eronen

Parasta palkkaa tietotekniikassa

Palkansaajista suurimmat mediaaniansiot oli vuonna 2015 informaation ja viestinnän alalla työskentelevillä eli esimerkiksi atk-ohjelmistojen kustantamisessa, televiestinnässä ja tietotekniikassa, elokuva- ja äänitetuotannossa tai radion ja television lähetys- ja ohjelmatoiminnan parissa työskentelevillä.

Pienin mediaaniansio palkansaajista oli majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. Ero informaation ja viestinnän alalla työskenteleviin oli 1 940 euroa kuussa ja vielä enemmän, jos osa-aikaiset lasketaan mukaan.

Isossa kunnassa parempi palkka

Ihmisillä on muutakin varallisuutta kuin tulonsa. Varallisuus jakautuu epätasaisesti, sillä neljänneksellä suomalaisista kotitalouksista oli vuonna 2013 nettovarallisuutta yli 252 000 euroa ja toisella neljänneksellä alle 10 000 euroa.

Oma asunto on merkittävin nettovarallisuuden kartuttaja.

Työpaikan sijaintikunnan koko heijastuu tuloihin: mitä isompi kunta, sitä paremmat tulot palkansaajalla.


Lue myös nämä


Kommentit (16)

  • Jairi Palonen

    Itsekkin olen tuloluokkaa ”köyhä” mutten tunne itseäni köyhäksi. Elämäntavoilla voi monellakin tapaa torjua köyhyyttä, liikunta ravinto ym. vaikuttavat terveysmenoihin. Myös asunto ym. on jo maksettu.
    Myös omavaraisuus talous kalastus, marjastus sienestys. säästää ruokalaskua, ja on samalla hyvää hyötyliikuntaa. Sanonta ei ne isot tulot vaan pienet menot, pätevät tänä päivänäkin.

  • Ropi

    ”Palkka on 1 570 euroa nettona.” Jos kyseessä on vaikkapa yh jolla kaksi lasta, ja asuu vuokralla, niin kannattaisi hakea toimeentulotukea. Sitä voisi jonkin verran saada koska osa nettotulosta on ns. etuoikeutettua tuloa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio