Kolumni: Suvivirsi ja kasvisruokapäivä huolestuttavat vanhempia, mutta ei lasten mediankäyttö – "Useimmat seksijutuistakin ovat toki vallan mainioita"

Kolumni: Suvivirsi ja kasvisruokapäivä huolestuttavat vanhempia, mutta ei lasten mediankäyttö – "Useimmat seksijutuistakin ovat toki vallan mainioita"

Some-asiantuntija ja kokenut nuorten lehtien päätoimittaja Ville Kormilainen kehottaa kiinnostumaan lapsen mediankäytöstä. Entinen Suosikinkin päätoimittaja miettii, että kun paperille painettu Seksi-Suosikki oli liikaa, nyt nuoriso tutkii asiat huoletta netistä. Se sama nuoriso, jolta kysytään kaupan kassalla paperit.

Ville Kormilainen

Keskustelin asiakkaani kanssa Suosikki-lehdestä ja teinivuosista. Hän paljasti, miten hänen vanhempansa eivät suostuneet tilaamaan Suosikkia, koska sen siinä oli liikaa seksiä, huumeita ja rock’n’rollia.

Itse puolestani kannoin Suomussalmen kirjastosta kotiin W.A.S.P:in The Headless Children -albumin. Sain kiikuttaa sen heti takaisin, sillä kansikuva pääkalloineen oli äidille liikaa. Suosikin sain kinuttua itselleni vasta yläasteella. Ala-asteen sain tyytyä kirjaston puhkiselattuun lehteen.

Tiedätkö sinä mikä on Emma?

Kun kymmenisen vuotta sitten aloitin Suosikin päätoimittajana, lukijoiden vanhempien reaktiot yllättivät. Esimerkiksi Seksi-Suosikin julkaiseminen tukki palautelinjat kun vanhemmat kauhistelivat lehden sopimattomuutta lapsilleen. Siinä ei auttanut selittää, että samoista asioista puhuttiin jo ennen kiukkuisen soittajan syntymää Seksikki-nimisessä Suosikin numerossa, jota myydään Dannyn kasvoilla.

Nämä esimerkit ovat mennyttä maailmaa. Vuonna 2017 onkin mielenkiintoista huomata, miten vähän vanhempia kiinnostaa omien lasten mediankäyttö. Kun Seksi-Suosikissa kymmenen vuotta sitten käsiteltiin aiheita silkkihansikkain, YouTubessa seksiä pääsee ruoppaamaan pintaa syvemmältä. Seksi-tag, Miten valmistautua seksiin, Puhutaan seksistä ft. Emma, ja niin edelleen. Näiden videoiden keskikatseluikäisiltä kysytään muuten kaupan kassalla paperit energiajuomaa ostettaessa.

Perinteinen keskustelu on hyvä tapa

Elämme erikoisessa huolestumisyhteiskunnassa, jossa meitä vanhempia huolettaa koulun kasvisruokapäivä, Suvivirsi, joulukirkko sekä jatkuva Wilma-viestien tulva. Silti meillä ei ole hajuakaan lastemme mediankäytöstä.

Suomen kymmentä suosituinta tubettajaa katsotaan lähes neljä miljoonaa kertaa viikossa ja me vanhemmat muistamme tubettajista vain Soikun, koska hän oli Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa kolme vuotta sitten.

Sensuroinnin sijaan paras apu on oman suun avaaminen. Perinteinen keskustelu on muutenkin hyvä tapa yrittää pitää yhteyttä kasvavaan lapseen. Sitä paitsi valtaosa nuorten tubettajien tekemästä sisällöstä on vallan mainiota ja hyödyllistä, useimmat seksijutuistakin. Ainakin ne ovat luonteva lähtökohta keskustelulle ja tarvittaessa väärien käsitysten oikomiselle.

Ilkka Laitinen / Aamulehden arkisto
Kormilainen kirjoittaa, että Suomen kymmentä suosituinta tubettajaa katsotaan lähes neljä miljoonaa kertaa viikossa ja me vanhemmat muistamme tubettajista vain Soikun. Hänetkin vain, koska tämä oli Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa kolme vuotta sitten.

Kormilainen kirjoittaa, että Suomen kymmentä suosituinta tubettajaa katsotaan lähes neljä miljoonaa kertaa viikossa ja me vanhemmat muistamme tubettajista vain Soikun. Hänetkin vain, koska tämä oli Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa kolme vuotta sitten.

Kirjoittaja oli Suosikki-lehden päätoimittaja 2008 ja Otavamedian lasten- ja nuortenlehtiyksikön päätoimittajana hänelle kuuluivat myös mm. Koululainen, Villivarsa ja Lemmikki -lehdet. Kormilainen on työskennellyt 12 vuotta toimittajana. Hän aloitti Seiskassa ja on tehnyt työtä myös Iltalehdessä, Katso-lehdessä. Nyt Kormilainen vetää Tekir Oy:ssä Kuhina-yksikköä, joka on keskittynyt sosiaaliseen mediaan ja sisällöntuotantoon.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio