Kesän kovimpiin ukkosiin syytä varautua iltapäivästä alkaen  –  Myrskyn nousua kannattaa kurkkia myös verkosta

Tuomas Gustafsson / Arkisto
Kesän kovimpiin ukkosiin syytä varautua iltapäivästä alkaen  –  Myrskyn nousua kannattaa kurkkia myös verkosta
Matias ÅbergHelsinki

Etelä- ja keskiosissa maata on syytä varautua tänään rajuun ukonilmaan, varoittaa Ilmatieteen laitos. Päivystävä meteorologi Kaisa Solin kertoo, että tästä päivästä saattaa tulla kesän tähän asti rajuin ukkospäivä.

Hyvin kosteaa ja lämmintä ilmaa virtaa päivän aikana etelästä. Maan etelä- ja keskiosassa saattaa esiintyä iltapäivästä alkaen voimakkaita ukkosia ja sateita. Yöllä ukkosten painopiste siirtyy idempiin osiin maata.

–  Tarkan kellonajan määrittäminen (ukkosille ja sateille) on todella vaikeaa tällaisissa tapauksissa, kertoo Solin.

Vettä voi sataa iltapäivän ja illan aikan rankasti, jopa yli 30 milliä tunnissa, mikä voi aiheuttaa tulvimista kaupungeissa ja taajamissa. Solinin mukaan tarkkoja paikkakuntakohtaisia ennusteita on vaikea antaa.

Ukkospuuskissa tuuli saattaa yltyä eteläosissa maata jopa yli 25:een metriin sekunnissa, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa tuulivahinkoja ja sähkökatkoja.

Etenkin ulkona liikkuvia kehotetaan seuraamaan rajuilman kehitystä päivän aikana esimerkiksi verkosta.

–  Varoituksia on hyvä pitää silmällä etenkin, jos ja kun on lähdössä ulkoilemaan, sanoo meteorologi Solin.

Ilmatieteen laitos päivittää varoituksia rajuilmasta osoitteeseen ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset .


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • yrjö

    Mäkin lähdin ajoissa jo mökille että näkee kunnon salamoinnin ja myrskyn. Mutta sitte tulikin uutinen että se meneekin eteläsuomen yli! Jotenka saunaan ja uimaan grillaamista unohtamatta!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio