Käräjäoikeus totesi järjestön laittomaksi – uusnatsit aikovat osoittaa mieltään Turussa terrori-iskun vuosipäivänä

Suomen vastarintaliikkeen lakkauttamista käsitellään Turun hovioikeudessa jälleen syksyllä.

Kimmo Penttinen
Käräjäoikeus totesi järjestön laittomaksi – uusnatsit aikovat osoittaa mieltään Turussa terrori-iskun vuosipäivänä

Suomen vastarintaliike osoitti mieltään itsenäisyyspäivänä.

Joonas Lehtonen

Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) aikoo osoittaa mieltään Turussa elokuussa.

Omien sanojensa mukaan natsijärjestö haluaa mielenosoituksella "protestoida ja kiinnittää huomiota Suomen huonontuneeseen sananvapaustilanteeseen" sekä vastustaa järjestöön kohdistuvaa "poliittista kieltohanketta".

Mielenosoitus järjestetään 18. elokuuta eli tasan vuosi Turun puukotusiskun jälkeen. Vastarintaliikkeen mukaan kaupungissa on luvassa muitakin "kansallismielisiä tapahtumia".

Lounais-Suomen poliisilaitokselta vahvistetaan, että tieto tulevasta mielenosoituksesta on tavoittanut myös poliisin. Poliisi ei muutoin vielä kommentoi varautumistaan mielenilmaukseen.

PVL myöntää puolustavansa kansallissosialistista maailmankuvaa ja tunnetaan lukuisista väkivaltaisista rikoksista. Viime vuonna järjestön jäsen Jesse Torniainen tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen tapauksessa, jossa Helsingin Asema-aukiolla rintaan potkaistu uhri kuoli kotonaan noin viikkoa myöhemmin.

Itsenäisyyspäivänä liike oli osallisena myös joukkonujakassa Helsingissä. Joka toisella järjestön jäsenellä Pohjoismaissa on todettu olevan rikostuomio.

–Järjestön mielestä väkivalta ei ole mitenkään huono asia, Suomen vastarintaliikkeen johtohahmo Esa Henrik Holappa kertoi Ruotsin radiolle helmikuussa.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viime marraskuussa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan laittomaksi ja määräsi järjestön lakkautettavaksi Suomessa. Lakkauttamista vaati Poliisihallitus.

Päätös ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen, ja Turun hovioikeus hylkäsi Poliisihallituksen vaatimuksen PVL:n väliaikaisesta toimintakiellosta helmikuussa. Asiaa käsitellään Turun hovioikeudessa uudestaan syksyllä.

Asiasta kertoi ensin Turkulainen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio