"Kaadoimme 126 peuraa, eikä määrä näkynyt missään. Peuroja on niin paljon"

Arkisto/Jorma Siponen
"Kaadoimme 126 peuraa, eikä määrä näkynyt missään. Peuroja on niin paljon"
Eeva-Liisa IsosaariSastamala

Peurakanta on maa- ja metsätaloudelle sekä liikenteelle aiheutuvan haitan näkökulmasta kestämättömän korkea Vesilahti-Punkalaidun-Sastamala -alueella, toteaa metsäpäällikkö Ilkka Köntti Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaa ry:stä.

–Tällä seudulla peura koetaan haittaeläimeksi ja tilanteen korjaamiseksi vaaditaan tehokkaita toimenpiteitä, Köntti sanoo.

Viljelysaukeiden liepeillä viihtyvä peura hyötyy runsaasta ravinnosta ja lisääntyy erittäin tehokkaasti. Peurakannan taso alenee nopeasti kohti pohjoista Pirkanmaata, sillä luontaiset viholliset saalistavat tehokkaasti vasoja eikä maisema tarjoa samankaltaista suojan ja ravinnon yhdistelmää.

Metsänhoitoyhdistys painottaa kannanotossaan peuran olevan hirven ohella metsävahinkojen aiheuttaja.

–Satojen eläinten laumat aiheuttavat vahinkoja taimikoissa. Maanomistajat ovat tuskaantuneita myös siihen, että metsästäjille vastikkeetta vuokratun metsästysoikeuden kiitoksena metsät ovat muuttuneet peuratarhoiksi. Tulkitsen tämän ennen kaikkea luottamuskysymyksenä, vaikuttamisen paikka on nyt metsästysseuroilla ja riistanhoitoyhdistyksillä, toteaa metsäpäällikkö Köntti.

Valkohäntäpeuroja oli Suomessa viime vuonna arviolta 77 100 yksilöä ja aikuiskannan sukupuolirakenne oli 1,35 naarasta yhtä urosta kohti.

Kauden 2017–2018 metsästyksen tavoitteena oli rajoittaa kannan kasvua Tampereen lounaispuolella olevalla vahvalla peura-alueella. Saalistuloksena olikin kunnioitettavat 33,5 peuraa tuhatta hehtaaria kohti.

–Kanta on niin suuri, että sitä pitää verottaa vuosittain valtavia määriä, jotta se pysyy ennallaan, saati alenee. Riittävätkö metsästäjien aika ja rahkeet moiseen urakkaan. Tuhansien ruhojen käsittely alkaa olla teollista mittakaavaa, jatkaa Köntti.

Lopen-Perän Metsästysseuran Kalevi Levonojalla on tuore näkemys tilanteesta Lantulan seudulla.

–Meillä on metsästysalueena 3 500 hehtaaria, joten pienen alueen johdosta teemme metsällä tiivistä yhteistyötä ja metsästys on tehokasta. Päättyneellä metsästyskaudella kaadoimme 126 peuraa, eikä moinen määrä näkynyt missään. Peuroja on niin paljon. Alueen hirvitiheydeksi arvioimme kuusi yksilöä per tuhat hehtaaria.


Kommentit (19)

  • Ammattimetsästäjät

    Valtio voisi palkata ammattimetsästäjiä rajoittamaan kantoja, eli ei tarttis silloin enää metsästysseurojen vääntää kättä ja olla kateellisia toisilleen.

  • Nimetön

    Lisää lupia ampua peuroja,. Turha luonnonsuojelu on aina pielessä. Metsästäjät OK, samoin metsäkoiraihmiset. Kyllä sinne kaupunkilainenkin nuori mahtuu. ,

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio