Jopa 10  000 salamaa tänään  –  ukkosalue voi nousta nopeastikin eteläisen Suomen ylle

Tuomas Gustafsson
Jopa 10  000 salamaa tänään  –  ukkosalue voi nousta nopeastikin eteläisen Suomen ylle
Matias ÅbergHelsinki

Tästä päivästä näyttää tulevan kesän tähän mennessä rajuin ukkospäivä, arvioidaan Ilmatieteen laitokselta. Salamien määrä voi olla vuorokaudessa noin 10  000, joka olisi tämän kesän tähän mennessä korkein luku.

Tavanomaisena ukkospäivänä maasalamoita mitataan Suomessa noin 3  000–4  000, mutta tänä kesänä on päästy enimmillään vain noin 2  000:een salamaan, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Etelä- ja keskiosissa maata on syytä tänään varautua rajuun ukonilmaan, joka voi tuoda mukanaan rajuja sateita ja voimakkaita ukkospuuskia. Tuovisen mukaan ukkosalue voi nousta lounaisen ja eteläisen Suomen ylle nopeastikin iltapäivän ja illan aikana.

–  Kyllä (ukkosalue) nousee todennäköisesti Lounais-Suomen kautta, sinne saapuvat ensimmäiset voimakkaat ukkospilvet, arvioi Tuovinen puoliltapäivin.

Kovimmat ukkoset ja sateet näyttävät tulevan Turku–Jyväskylä–Kuopio-linjan eteläpuolella. Etelästä virtaa samalla hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa Suomeen.

Festarikävijät myrskyn armoille?

Vettä voi sataa iltapäivän ja illan aikana rankasti, aivan eteläisessä Suomessa jopa yli 30 milliä tunnissa. Kovat sateet ja ukkoset voivat aiheuttaa tulvimista kaupungeissa ja taajamissa.

Ukkospuuskissa tuuli saattaa yltyä eteläosissa maata jopa yli 25:een metriin sekunnissa, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa tuulivahinkoja ja sähkökatkoja.

Suomessa järjestetään tänään isoja yleisötapahtumia, kuten Helsingissä Flow-festivaali ja Helsinki City Marathon sekä Elomessut Hämeenlinnassa. Ulkona liikkuvia kehotetaan seuraamaan rajuilman kehitystä päivän aikana esimerkiksi verkosta.

–  Varoituksia on hyvä pitää silmällä etenkin, jos ja kun on lähdössä ulkoilemaan, sanoo meteorologi Kaisa Solin.

Ilmatieteen laitos päivittää varoituksia rajuilmasta osoitteeseen ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset .

Lounaasta tuloaan tekevä ukkosalue näyttää liikkuvan myöhäisen illan ja yön aikana kohti itää. Huomennakin sadekuuroja voi tulla eri puolilla maata ja seassa voi olla myös ukkosta.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Ei kovin ihmeelinen ukkonen tartte olla kun on tämän kesän kovin,kun ei ole ollut yhtään ukkosta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio