Saimaahan lorisi lähes kolme miljoonaa litraa jätevettä – syynä pumppaamon häiriö

Eriika Ahopelto/Arkisto
Saimaahan lorisi lähes kolme miljoonaa litraa jätevettä – syynä pumppaamon häiriö

Saimaannorpan kuutti ei varmaankaan ole innoissaan, kun sen elinympäristöön lurahti ihmisten jätevesiä.

STTLappeenranta

Saimaahan päätyi lähes kolme miljoonaa litraa jätevettä lappeenrantalaisen jätevedenpumppaamon toimintahäiriön seurauksena, kertoo Lappeenrannan Energiaverkot .

Luukkaan jätevedenpumppaamolla havaittiin torstaina toimintahäiriö, jonka seurauksena jätevettä pääsi ylivuotoviemärin kautta Saimaahan.

Alueelta otettiin vesinäytteitä perjantaina. Tulosten perusteella näytti siltä, että virtaukset olivat laimentaneet päästöjä. Otettujen vesinäytteiden perusteella esimerkiksi bakteerihavainnot olivat tavanomaisella tasolla.

Alueella ei ole uimarajoituksia, eikä jäteveden päästöllä epäillä olevan pitkäaikaisia vaikutuksia vesistön hygieeniseen laatuun.

Vesistön tilan seurantaa jatketaan vielä.


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Ei tuollaisella määrällä ole mitään vaikutusta vesistöön. Todellinen riski on kesäasukkaan ja mökin mummon talous. Ilman harmaavesiduodattimia ja umpikaivoja edessä on katastrofi!
  Rauma pumppasi viime kesänä puhdistamatonta jätettä pääviemärilinjasta Kanaalin kautta mereen useita päiviä. Siitäkään ei aiheutunut ”mittausten mukaan” mitään ongelmia. Ei kai, jos mittaukset suoritetaan tarkoitushakuisesti, eikä vallitsevien virtausten suunnasta.
  Viileästä kesästä huolimatta sinilevää on tänä vuonna löytynyt runsaasti ainakin Mannervedeltä ja aiemmin puhtaat rannat ovat levän valtaamia havaintojeni mukaan Pyhämaan eteläosiin, kenties kauemmaksikin. Ei, syy ei ole maanviljelijän ja aktiiviset mökkiläiset ovat liittyneet kalliilla hinnalla jätevesijärjestelmän piiriin. On kummallista, että tietyt tahot saavat tehdä näitä erehdyksiä ja toimia ilman varajärjestelmiä ympäristön kannalta kriittisissä asioissa. Jätevesi ei pääse vahingossa vesistöön sen paremmin puhdistamolta, kuin viemäriverkostakaan. Taustalla on aina tuottamuksellinen piittaamattomuus.

 • Jari Koivisto

  Kertoisiko joku miksi näitä päästöjä aina vähätellään??? Kerrotaanko oikeasti valunut jätevesimäärä??
  Täällä Eurajoen alkulähteillä on salailua ollut jo pitkään ja luottamus yläjuoksun vastuuhenkiöille hieman huteralla pohjalla edelleenkin..

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio