Influenssarokotuksia apteekissa ja itsehoitolääkkeitä alennuksella – Näillä ehdotuksilla Apteekkariliitto uudistaisi alan toimintaa

Suomen Apteekkariliitto pitää lääkkeiden korvausjärjestelmää monimutkaisena, ja muuttaisi vuosiomavastuun ajanjaksoksi viimeiset 365 päivää kalenterivuoden sijaan.

Jukka-Petteri Eronen
Influenssarokotuksia apteekissa ja itsehoitolääkkeitä alennuksella – Näillä ehdotuksilla Apteekkariliitto uudistaisi alan toimintaa
Kari Happonen

Kausi-influenssarokote apteekista ja itsehoitolääkkeisiin alennushintoja.

Siinä on kaksi konkreettista Suomen apteekkariliiton ehdotusta, joilla toimiala pyrkii uudistamaan toimintaansa.

Apteekkitoimiala on nyt pinnalla. Viime viikolla julkistettiin Päivittäistavarakauppa ry:n tilaaman apteekkisääntelyn uudistamista koskevan selvityksen väliraportti. Tiistaina oli Apteekkariliiton vuoro astua esiin.

Apteekkariliitto on laatinut pitkän uudistus- ja toimenpide-ehdotusten listan. Ehdotuksia on kaikkiaan 29 kappaletta, joista osa vähemmän konkreettisia ja jo aiemmin kuultuja, kuten apteekkien liittäminen vahvemmin osaksi terveydenhuoltoa.

Aloituspalvelu

Ehdotuslistalle kuuluu muun muassa lääkehoidon aloituspalvelun käyttöönotto. Siinä apteekki tarjoaisi syvällistä lisätukea uutta lääkehoitoa aloitettaessa niin, että asiakas sitoutuu lääkärin määräämään hoitoon. Usein lääkehoidon onnistumisen esteenä on, että ihminen ei sitoudu hoitoon.

Apteekit haluaisivat tarjota asiakkailleen myös erilaisia muistutuspalveluita, kuten muistutukset lääkkeenotosta, seuraavasta lääkkeen ostokerrasta ja rokotuksista.

Alennukset

Itsehoitolääkkeiden hinnat ovat kaikissa apteekeissa samat. Tällä hetkellä hinta-alennukset ovat kiellettyjä, mutta apteekkariliitto haluaa, että itsehoitolääkkeiden osalta voitaisiin kokeilla hinta-alennuksia.

–Meillä olisi tähän valmius. Voitaisiin tehdä määräaikainen kokeilu, jossa seurattaisiin, aiheutuuko alennuksista perusteetonta itsehoitolääkkeiden käyttöä, sanoo Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Liitto haluaa pitää itsehoitolääkkeet edelleen vain apteekkien valikoimissa. Itsehoitolääkkeiden osuus apteekkien liikevaihdosta on noin 14 prosenttia ja reseptilääkkeiden noin 80 prosenttia.

Rokotukset

Kausi-influenssarokotteen voisi käydä ottamassa apteekissa. Rokotteen antaisi lisäkoulutuksen saanut apteekkari, proviisori tai farmaseutti. Tieto rokotteista tallennettaisiin asiakkaan tietoihin Kanta-palveluun.

Lääketaksa

Apteekkien saama palkkio lääkkeen myynnistä perustuu valtioneuvoston määrittämään kiinteään lääketaksaan ja hintasidonnaiseen osaan.

Lääketaksan mukainen kateprosentti pienenee lääkkeen hinnan noustessa eli mitä kalliimpi lääke, sitä pienempi apteekin kateprosentti.

Liitto ehdottaa, että lääketaksaa uudistettaisiin kiinteää osuutta kasvattamalla.

–Kerralla muutosta ei voi tehdä, vaan pitemmän ajan kuluessa. Jos rysäytetään kerralla, niin muutos nostaa ja laskee hintoja niin paljon, että se vaikuttaa kansalaisten menoihin, Hirvonen sanoo.

Saksassa jokaisessa lääkkeessä on yli kahdeksan euron kiinteä osuus, mutta se vaikuttaa Hirvosen mukaan suurelta.

Lisää apteekkeja

Suomessa on nyt 812 apteekkitoimipistettä, joista 616 on pääapteekkeja.

Apteekkariliitto haluaa lisätä apteekkilupien määrää ja kasvattaa sivuapteekkien lukumäärää. Tärkeä panostuksen kohde on verkkoapteekkitoiminta.

–Suurin osa asiakkaista asioi edelleen kivijalka-apteekissa, mutta kasvava joukko ihmisiä haluaa hoitaa asiansa digitaalisten palvelujen kautta, sanoo Hirvonen.

Yksi verkkoapteekkitoiminnan kasvun esteitä on, että tietojärjestelmät eivät kaikilta osin keskustele keskenään. Verkkoapteekkipalveluja tarjotaan tällä hetkellä noin 110 apteekkia.

Korvausjärjestelmä

Liitto pitää nykyistä lääkekorvausjärjestelmää monimutkaisena ja vaikeasti hallittavana niin apteekkien kuin asiakkaidenkin näkövinkkelistä.

–Järjestelmän uskottavuuden säilyttäminen edellyttää, että se on yksinkertainen ja läpinäkyvä, Hirvonen sanoo.

Vuosiosavastuu

Liitto ehdottaa lääkkeiden vuosiomavastuun jaksottamista ja porrastamista niin, että määräytymisaika on kalenterivuoden sijaan viimeiset 365 päivää. Tämä helpottaisi liiton mukaan paljon ja kalliita lääkkeitä käyttävien arkea.

Muita ehdotuksia

Mahdollistettava sivupisteen perustaminen sairaalan yhteyteen. Helpottaa kotiutuvien potilaiden lääkkeiden hankkimista.

Apteekit jatkossakin proviisorien omistamia.

Kotihoidon ja palveluasumisen yksiköihin tulee mahdollistaa lääkekaappi, josta voidaan lääkärin ohjeen mukaan jaella yksittäisiä lääkeannoksia, kuten kipulääkkeitä, akuutissa tarpeessa.

Noutolokero- ja kotiinkuljetuspalvelutoiminnan laajentamista helpotettava.

Asiakkaan voitava katsoa suoraan omia sähköisiä reseptejään apteekin verkkopalvelun kautta, ja siirtää reseptitietojaan Kanta-palveluista apteekin verkkopalveluun.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio