Fortum selvittää aurinkovoimalan rakentamista Viroon – saattaa tulla jopa Pohjois-Euroopan suurin

Fortum selvittää aurinkovoimalan rakentamista Viroon – saattaa tulla jopa Pohjois-Euroopan suurin

Fortum tutkii mahdollisuuksia rakentaa aurinkovoimala Etelä-Viron Tarttoon.

Henripekka Kallio

Fortum selvittää suuren aurinkosähkövoimalan rakentamista Viroon. Asiasta kertovat aurinkovoimaan erikoistunut verkkolehti pv magazine ja uutistoimisto BNS.

Balttiuutistoimisto BNS kertoo, että Fortumin aurinkovoimalan koko voisi yltää 10–50 megawattiin, mikä tarkoittaisi noin 10–50 miljoonan euron investointia.

Näin iso voimala olisi kooltaan Pohjois-Euroopan suurimpia. Lähimmät vastaavan kokoluokan aurinkovoimalat löytyvät alan teollisuutta edustavan SolarPower Europen mukaan Tanskasta.

Fortum vahvistaa Lännen Medialle selvittävänsä aurinkoenergiahanketta Virossa.

– Selvitykset ovat vasta menossa, ja kun projekti on vasta alkuvaiheessa, sen kokoon, aikatauluun, tai muihin yksityiskohtiin ei pysty menemään vielä tarkemmin. Mitään päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty, sanoo Tero Era Fortumin viestinnästä.

Uusi aurinkovoimala sijoittuu toteutuessaan Etelä-Viroon Tarton seudulle.

Fortumilla on jo ennestään Tartossa sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos, jossa käytetään yhtiön mukaan pääasiassa puuta ja turvetta. Voimalan sähköntuotantokapasiteetti on 25 MW ja lämmöntuotantokapasiteetti 50 MW. Fortumilla on samankaltainen laitos Pärnussa.

Pv magazinen mukaan Virossa on nyt Suomen tuulivoiman syöttötariffia vastaava tukimekanismi uusiutuvalle sähkölle, mutta maa suunnittelee korvaavansa sen kilpailutukseen perustuvalla mekanismilla.

Fortum on viime vuosina uudistanut strategiaansa ja yhtiö on ilmoittanut yhdeksi tavoitteekseen kasvaa ”gigawattiluokkaan” aurinko- ja tuulivoimassa. Aurinkoenergiassa yhtiöllä on jo kolme aurinkovoimalaa toiminnassa Intiassa. Kun neljäs jo rakenteilla oleva valmistuu, Fortumilla on Intiassa noin 200 MW verran aurinkosähkön tuotantokapasiteettia.

Yhtiön koko sähköntuotantokapasiteetti on noin 13 000 MW, mistä reilut 5 000 MW on sähkön ja lämmön yhteistuotantoa, vajaat 5 000 MW vesivoimaa ja noin 3 000 MW ydinvoimaa.

Pv magazinen juttu (englanniksi)


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Nykypäivän tyyli on tässä: Suomalainen valtionyhtiö investoi ulkomailla ja hallitus kaipailee investointeje kotimaahan. Ilmeisesti ulkomailla on paremmat tuet ja voittomarginaalit. Toivottavasti tulee edes reilusti osinkoja valtion kassaan että pystytään maksamaan toimeentulo- ym tuet kotimaassa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio