Edith Andersson

Yrittäjä Jutta Gustafsbergin hyvinvointikeskushanke Kuru Resort on lievässä vastatuulessa. Keskiviikkona pidetyssä Ylöjärven ympäristölautakunnan kokouksessa hankkeen piti saada viimeinen sinetti, jonka jälkeen Kuruun Iso Majajärven rantaan olisi alkanut nousta ravintolarakennus, majoitusmökkejä, rantasauna, peseytymisrakennus ja laitureita.

Keskiviikon kokouksessa kävikin ilmi, että Pirkanmaan Ely-keskus on tehnyt valituksen Ylöjärven kaupungin Gustafsbergille myöntämästä poikkeusluvasta hallinto-oikeuteen.

– Yksinkertainen syy on se, että kaupungin myöntämä poikkeuslupa on maankäyttö- ja rakennuslain vastainen, sanoo Ely-keskuksen yliarkkitehti Leena Strandén.

Gustafsberg oli saanut Ylöjärven kaupungilta poikkeusluvan, jonka mukaan hän oli saanut 34 hehtaarin tontilleen sata prosenttia enemmän rakennusoikeutta kuin kaavaan on alunperin suunniteltu.

Ylitys saa poikkeusluvalla olla 20–30 prosenttia enemmän kuin kaavassa määritellään, mikäli on erityiset syyt. Se ei ole mikään automaatti, Strandén kuvailee.

Lähtökohta on se, että voimassa olevassa kaavassa on määritelty rakennusoikeus, ja jos suuria muutoksia on toiveissa, pitää aloittaa kaavan muutosprosessi.

Miksi Ylöjärven kaupunki ei ole ottanut huomioon maankäyttö- ja rakennuslakia, sitä Strandén ei osaa sanoa. Ylöjärven kaupungista ei kuitenkaan olla oltu Ely-keskukseen yhteydessä esimerkiksi konsultaation vuoksi.

– Ennen Ely-keskukset käsittelivät poikkeusluvat, nykyään sen tekevät kunnat. Laki ei kuitenkaan ole muuttunut, ja sitä on noudatettava.

Strandén korostaa, että Gustafsbergin ja hänen miesystävänsä Juha Rouvisen hanke on erittäin kannatettava ja hieno.

– Sillä saataisiin Kuruun toivottua matkailua ja elinvoimaa. Hanke on vallan hyvä ja erinomainen, sitä vastaan Ely-keskuksella ei ole mitään.

Koska poikkeusluvalla ei voi muuttaa alueen kaavaa näin paljon, Ylöjärven kunnan pitää käynnistää kaavanmuutosprosessi. Kaavan läpimenossa menee noin vuosi, Strandén arvelee.

Mistä sitten on kyse, miksi kaavasta ei voi poiketa hyvän hankkeen vuoksi?

– Täytyy lähtökohtaisesti olla tasapuolinen saman kaava-alueen maanomistajien suhteen. Jos yksi saa rakentaa huomattavasti enemmän kuin kaava sallii, pitää ottaa huomioon, keitä muita tämä asia voisi koskea.

Jutta Gustafsberg kommentoi tekstiviestitse seuraavasti:

– En tässä kohtaa osaa vielä ottaa kantaa.

Ylöjärven kaupungin arkkitehtia ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.


Kommentit (2)

  • Ei Lupia Yrittäjälle. ELY

    Minulla kunta puolsi mökin rakentamista pienen järven rantaan, jonka rannoista omistan yli puolet, ja tämän järven rannalla on minulla jo ennestään mökki joka on ainut ko. järven rannalla. Ei mennyt ely keskuksessa läpi, vaan valitimme aina korkeimpaan hallintooikeuteen asti, aivan turhaan. Joku iänkaikkisen aatamin aikainen kantatila laki esti rakentamisen, vaikka rantaviivaa on lähes 2 kilometriä, ja ennestään tosiaan vain tuo yksi mökki. Muita rannanomistajia on vain metsähallitus. Kaiken kaikkiaan tässä meni aikaa yli 2 vuotta. Mökkien vuokrausta olisin harjoittanut, mutta antaapi nyt sitten olla, kun maalla ei mitään saa yrittää.

  • Nimetön

    On toi yrittäminen helppoa Suomessa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio