Eläketurvakeskus: Pitkäaikaistyöttömien eläkearmahdus ristiriidassa työllisyystavoitteiden kanssa

Linda Laine

– Lähtökohtaisesti hallitus sanoo haluavansa parantaa kokonaistyöllisyysastetta, mutta tämä ehdotus yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien siirtämisestä eläkkeelle ei tue työurien pidentämistavoitetta, sanoo Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto.

Hän muistuttaa, että Suomi on jo nyt muita Pohjoismaita pahasti jäljessä yli 60-vuotiaiden työllisyydessä.

– Ruotsi on Suomea noin 15 prosenttiyksikköä paremmissa asemissa. Tilanne on parempi myös Norjassa ja Tanskassa puhumattakaan Islannista.60–65-vuotiaiden työllisyysaste Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan noin 40 prosenttia.

”Työtilastojen putsaus ei ratkaise työllistymisongelmaa”

Perussuomalaiset ehdotti kesäkokouksessaan viime viikolla yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien päästämistä eläkkeelle ennen aikojaan. Tällä viikolla työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) ilmoitti, että pitkäaikaistyöttömien eläkeratkaisua puidaan budjettiriihessä, joka alkaa ensi viikolla Kesärannassa.

Perussuomalaisten lisäksi ratkaisuun suhtautuu myönteisesti muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on puolestaan ilmoittanut, ettei perussuomalaisten esittämä eläkeratkaisu ole mahdollinen.

Uudistuksen hinnaksi Lindström on julkisuudessa arvioinut noin 30 miljoonaa euroa.

Eläketurvakeskuksen Kautto muistuttaa, että esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, taloudelliseen yhteistyöhön keskittyvä OECD ja EU ovat kritisoineet Suomea jo nyt käytössä olevista järjestelyistä, jotka ovat ristiriidassa työllisyyden lisäämistavoitteiden kanssa.

– Työtilastojen putsaus pitkäaikaistyöttömistä on lääke oireeseen, muttei ratkaise työllistymisongelmaa, Kautto sanoo.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    ”Pitkäaikaistyöttömien eläkearmahdus on ristiriidassa työllisyystavoitteiden kanssa”On toki näinkin,mutta niin on sekin,että näitä roikotetaan kortistossa.Niin on myös sekin,että tuhansia keksittyjä kursseja järjestetään ja yhteiskunta maksaa.Tarkoitus on siivota työttömyyslukuja kauniimmaksi.Ei olla ketään pakottamassa eläkkeelle.Nytkin lähes 20000 eläkeläistä tekee töitä kokoajan.

  • Nimetön

    Uskokaa nyt hyvät ihmiset tämä tosiasia, että teidän palkoistanne pidätetyt eläkevakuutusmaksut eivät oikeasti ole teitä, vaan eläkeyhtiöiden johtajia, hallituksen jäseniä ja hallintoneuvostoja varten. Muistakaa siis pysyä joko työelämässä tai työmarkkinoiden käytettävissä viimeiseen saakka ja ennenkaikkea, kuolkaa ennen eläköitymistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös