Eläkeiässä ja elämän ensimmäistä kertaa sinkkuna – kuinka jatkaa eteenpäin?

Leskeksi jäätyään moni eläkeikäinen on yksin ensimmäistä kertaa elämässään tai ainakin ensimmäistä kertaa yksin vuosikymmeniin. Hellsten kehottaa etsimään ihmisiä, jotka ovat kokeneet saman.

Colourbox
Eläkeiässä ja elämän ensimmäistä kertaa sinkkuna – kuinka jatkaa eteenpäin?

Menetys olisi hyvä opetella hyväksymään, jottei katkeroidu ja kovetu.

Tiina Ellilä

Puolison kuoltua moni eläkeikäinen jää sinkuksi ekaa kertaa elämässään. Moni iäkäs on mennyt naimisiin jo parikymppisenä, ja yksin he ovat täysin uudenlaisen elämän edessä.

Tämänkaltainen tilanne on myös terapeutti, teologi, kirjailija Tommy Hellstenillä, 65.

–Ensimmäinen avioliittoni kesti 25 vuotta, toinen 16 vuotta ja sitä ennen minulla oli muutama pitkä seurustelusuhde. Olen aina ollut jonkun kanssa, Hellsten pohtii.

Hänen vaimonsa Carita kuoli yllättäen verenmyrkytykseen kesäkuussa 2017.

Mitä vinkkejä antaisit elämässään ensimmäistä kertaa sinkkuna oleville, jotta he pääsisivät eteenpäin?

–Yksin jääminen on tosi vaikea tilanne. Joillekin se voi tarkoittaa, ettei tiedä edes, miten pesukone toimii, miten kananmunia keitetään tai missä kaapissa on mikäkin asia. Pitää opetella uusia taitoja.

Hakeudu seuraan

–Sinkkuus tarkoittaa myös sitä, että ihminen on helisemässä läheisyyden ja seksuaalisuuden tarpeidensa kanssa. Joku voi tässä tilanteessa tehdä valinnan, että erakoituu ja tavallaan kieltäytyy enää elämästä.

Moni myös keksii korvikekäyttäytymistä.

–Joku rupeaa syömään tai juomaan hillittömästi eli pakenee syvimpiä tarpeitaan ja kipujaan, mutta ei niitä kannata lääkitä esimerkiksi viinalla tai hillittömällä tekemisellä.

Ratkaisuna on, että jos tarvitsee läheisyyttä, niin hakeutuu ihmisten seuraan.

–Mistä sen tietää, vaikka sieltä löytyisi loistava parisuhde, vanhempanakin. Mitään uutta ei löydy, ellei lähde.

Hellsten kehottaa myös hakeutumaan kuvioihin, joissa et ole ennen ollut. Näin voit löytää itsestäsi jotakin uutta ja rakentaa uutta elämää.

–Tärkeintä on, että sinulla on joku, jolle voit näyttää tunteesi. On olemassa erilaisia sururyhmiä ja lukuisia ihmisiä, jotka olevat kokeneet samaa. Minua on auttanut se, että olen keskustellut monen puolisonsa menettäneen kanssa.

–He tajuavat, mistä leskeksi jäänyt puhuu. Jos toinen ei ymmärrä, siitä tulee itselle vain kummallinen olo.

Älä vastusta

Muista myös huolehtia itsestäsi: syö, nuku ja ulkoile. Älä laiminlyö itseäsi.

–Minultakin joku kysyi puolisoni kuoleman jälkeen, että oletko muistanut käydä suihkussa. Se tuntui vähän huvittavalta, Hellsten kertoo.

Hellsten kehottaa myös tarkastelemaan, mitä isku eli puolison menettäminen nyt tarkoittaa omassa elämässä. Voi myös miettiä, miten tämä asia nyt haluaa minua puhutella.

–Lakkaa vastustamasta tapahtunutta. Muuten voit jäädä katkeruuteen kiinni loppuelämäksi.

Mihin katkeruus johtaa?

–Pahimmassa tapauksessa kyynisyyteen. Ihminen voi kieltää haavoittuvuuden ja hellyyden tarpeensa ja tulla kovaksi.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio