”Eihän se passista näy” – Suomen Jehovan todistajat uskaltavat yhä matkustaa Venäjälle, mutta uskonnosta on oltava suu supussa

”Eihän se passista näy” – Suomen Jehovan todistajat uskaltavat yhä matkustaa Venäjälle, mutta uskonnosta on oltava suu supussa

Lehdet ja muu kirjallinen materiaali on kuulunut olennaisena osana Jehovan todistajien toimintaan.

Virpi Niemistö

Sanaakaan uskonnosta ei voi puhua.

Näin toteaa Suomen Jehovan todistajien tiedotusjohtaja Veikko Leinonen arjesta, johon Jehovan todistajat törmäävät nyky-Venäjällä.

Venäjän korkein oikeus hyväksyi huhtikuussa vaatimuksen, jonka mukaan Jehovan todistajien uskonnollinen järjestö tulee julistaa ääriliikehdinnäksi ja kieltää yhteisön toiminta.

Tanskalainen Jehovan todistaja Dennis Christensen pidätettiin toukokuussa ja hän on yhä tutkintavankeudessa Venäjällä.

Leinosen mukaan Suomen Jehovan todistajilla ei ole mitään matkustusohjeistusta tai -kieltoa Venäjälle.

–Eihän uskonto passista näy, hän tiivistää.

Nyt maanantaina Venäjän korkeimman oikeuden kolmihenkinen paneeli on kuullut Jehovan todistajien laatiman valituksen siitä, että heidän uskontonsa julistettiin ääriliikkeeksi.

–Olemme odottaneet uutisia kuulemisesta jännittyneinä. Tämä on viimeinen mahdollisuus valittaa asiasta, Leinonen kertoo.

Venäjällä on viime aikoina muun muassa poltettu Jehovan todistajien kokoussaleja sekä erotettu heitä työpaikoiltaan.

–Uskonnon harjoittaminen on heiltä kielletty täysin.

Leinosen mukaan Jehovan todistajien ääriliikkeeksi julistamisen perusteena Venäjällä käytetään sitä, että Jehovan todistajat sanovat heidän uskontonsa olevan oikean.

Aiemmin muun muassa Saksassa painetut Jehovan todistajien kirjat ja lehdet ovat kulkeneet Venäjälle Suomen kautta. Nyt nämä aikeet ovat törmänneet tulliin.

–Yksi meidän autommekin on ollut vuoden takavarikoituna Vaalimaalla.

Jehovan todistajien uskonnon harjoittaminen oli kiellettyä kommunistisessa Neuvostoliitossa, kunnes se vuonna 1991 vapautettiin.

–Nyt ollaan ikään kuin palattu noihin vapautta edeltäneisiin aikoihin, Leinonen suree.

–EU:n ja koko maailman vaikutusvaltaiset ihmisoikeusjärjestöt ja johtohenkilöt ovat vedonneet Venäjän oikeuslaitokseen tämän vilpittömien ihmisten rikollisiksi leimaamisen peruuttamiseksi ja kansainvälisesti arvostetun uskonnonvapauden takaamiseksi, hän muistuttaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio