Eduskunta- ja EU-vaalien yhdistämisessä ei edetty – keskusta ja SDP vaihtoivat iskuja asian tiimoilta

Vaalit on tarkoitus pitää kuuden viikon välein keväällä 2019

Anssi RulamoHelsinki

Puolueet eivät päässeet keskiviikkona yksimielisyyteen siitä, että keväällä 2019 kuuden viikon välein pidettävät eduskunta- ja EU-vaalit yhdistettäisiin. Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska syyttää asiasta SDP:tä. Demarit puolestaan epäilevät keskustan motiiveja.

–  Olen erittäin pettynyt siinä suhteessa, että puolueet eivät pystyneet liikkumaan niistä näkökannoista, joita heillä alun perin on ollutkin. Lähinnä tämä nyt koskee SDP:tä, jonka olisin toivonut vielä lähtevän tähän mukaan, Ovaska kertoi STT:lle.

–  Yksi puolue saa nyt pidettyä lähestulkoon koko Suomea pihtiotteessa.

Eduskuntavaalit on tarkoitus pitää 14. huhtikuuta ja europarlamenttivaalit toukokuun lopulla.

–  Se ei palvele kansalaisia, palvele puolueita eikä nähdäkseni myöskään kansanvaltaa. Erittäin suuri pelko on, että eurovaalien äänestysprosentti jää todella alhaiseksi, Ovaska sanoi.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm pitää Ovaskan näkemyksiä erikoisina.

–  Meillä oli puoluesihteerien yhteinen työ viime keväänä, joka kesti monta kuukautta. On varsin erikoista palata tällaiseen prosessiin, joka on kertaalleen loppuun käyty ja nyt uudelleen lämmittää aina muutaman viikon välein tämä sama keskustelu, Rönnholm totesi.

EU-puheenjohtajuus kolkuttelee vaalien jälkeen

Rönnholmin mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) mursi jo perinteen yhteisymmärryksessä sopimisesta ilmoittamalla yksipuolisesti maakuntavaalien päivämäärän. Hän ei niele Ovaskan selitystä siitä, että keskusta olisi huolissaan EU-vaalien äänestysaktiivisuudesta.

–  Tällä nyt sitten koetetaan pelata hallitukselle kuusi viikkoa pidempi kausi.

Rönnholmin mielestä eduskuntavaalien pitäminen toukokuun lopussa tarkoittaisi sitä, että Suomella ei olisi toimintakykyistä hallitusta EU-puheenjohtajuuden alkaessa heinäkuussa 2019.

Ovaska ei näe tätä suurena ongelmana, sillä Suomella on aiempaa kokemusta EU-puheenjohtajuudesta. Hänen mielestään tärkeämpää on äänestysaktiivisuus ja EU-asioiden pitäminen keskustelussa.

–  Jos EU-vaalit ovat erillään, ne jäävät hallitusneuvotteluiden varjoon, Ovaska painottaa.

Asian eteneminen on nyt oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) käsissä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio