Budjettiesitys: Pori säästää asukkaidensa selkänahkaa

Budjettiesitys ei sisällä suuria innovaatioita tai erikoisherkkuja, mutta säästää arkisuudellaan kaupunkilaiset tuloverokorotuksilta. Menoja tulee muun muassa Karhuhallin tilkkutäkkimäisestä katosta.

Kari Mankonen
Budjettiesitys: Pori säästää asukkaidensa selkänahkaa

Samkin liiketalousopiskelijat Marika Laakkonen, Emilia Kaukinen ja Anni Heininen olivat liikuntapäivänään hyppytuulella. Toistaiseksi Karhuhallissa on sisällä pysynyt jotakuinkin kuivana, mutta vastaisuuden varalle katto pitää uusia, jottei tuhotulva yllätä.

Ville HammarbergPori

Tiet kuluvat, rakennukset rapistuvat ja koulut homehtuvat. Ikä koettelee pahoin myös vuonna 1992 rakennettua Karhuhallia, jonka katon uusimiseen joudutaan ensi vuoden budjettiin varaamaan 1,2 miljoonaa euroa. Hallin kuntotarkastuksessa todettiin, että nykyisellään tilkkutäkiksi paikattu katto muodostaa vesivahinkoriskin, ja myös lämpöeristeitä on kohennettava. Remontti yritetään tehdä hallin käyttöä häiritsemättä.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen budjettiesityksessä on lukuisia muitakin peruskorjausinvestointeja. Mukana ovat Ruosniemen ja Länsi-Porin koulujen miljoonaremontit. Varsinaisen budjetin ulkopuolelta lukujärjestyksessä on Itä-Porin koulukeskuksen ja Kaarisillan koulun viereisen Lounatuulen päiväkodin rakentaminen.

Näiden lisäksi kunnostetaan liikenneväyliä, jatketaan asuntomessuhanketta ja rakennetaan uutta, kuten esimerkiksi Kaanaaseen sujuvampi ja turvallisempi liittymäjärjestely.

Kaikkiaan investoinnit nousevat esityksessä 45 miljoonaan euroon. Osa investoinneista on elinkeinoelämää tukevia.

Uusia herkkuja ei kaupunkilaisille budjetissa juuri tarjoilla. Urheilutalon laajennus saa vain piskuisen suunnittelurahan ja jokikeskushanke nimellisen jatkosumman. Kokoelmakeskus loistaa poissaolollaan. Kymppitonneissa määritellään kahden uuden avauksen arvo. Suomi-Areena -viikolla on tarkoitus kokeilla maksutonta joukkoliikennettä. Englanninkielistä lukiokoulutusta järjestettäisiin pakollisilla aineilla.

Hallintokunnat pysyvät budjetissa tiiviisti suitsissa. Vain lasten päivähoidon tulojen vähenemisestä kärsivä sivistystoimiala saa määrärahalisäyksen, jolla turvataan perus- ja lukiokoulutuksen tuntikehys sekä lasten kotihoidon kuntalisä eli Pori-lisä.

Lentoliikenteen tukea jatketaan suunnitellusti.

Porilaisten normaalin arjen jatkaminen onnistuu ensi vuonna ilman, että kaupunkilaisten selkänahka saisi juurikaan verokeppiä. Tuloveroprosentti ei kasva. Ainoat veronkorotukset olisivat hallituksen linjauksesta johtuva yleisen kiinteistöveroprosentin nosto 1,03 prosenttiin ja rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveron nosto ylärajalle kuuteen prosenttiin. Yleishyödylliset yhteisöt jopa vaurastuvat budjettiesityksestä - ne vapautettaisiin kiinteistöverosta kokonaan.

Porin talous ei vaikuta Aino-Maija Luukkosen mukaan ollenkaan niin synkältä kuin poliittisessa keskustelussa on taivaalle maalattu.

–En oikein ymmärrä, mistä kova keskustelu veronkorotuksesta on syntynyt, pohtii Luukkonen.

Porissa toimialat ovat hyötymässä kiky-sopimuksesta. Ensi vuonna henkilöstömenot vähenevät 1,5 miljoonaa euroa, jonka vaikutusta ei ole leikattu toimialojen määrärahoista. Toki kiky on antamassa myös negatiivisen takapotkun. Valtionosuudet vähenevät enemmän kuin kiky tuo palkkasäästöjä.

Tuulikin puhaltaa Porille lisää rahaa, sillä aiemmin yleisessä kiinteistöverotuksessa olleet tuulivoimalat siirtyvät voimalaitosten kiinteistöveron piiriin. Kun mukaan lasketaan uusi merituulipuisto, tuo tämä Porille vajaan miljoonan euron tulonlisäyksen.

Ensi vuoden talousarvio on rakennettu kaksi miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Lainaa suunnitellaan otettavaksi korkeintaan 10,5 miljoonaa euroa.

–Voi olla mahdollista ettei tuota lainaa jouduta edes nostamaan.

Kuluvan vuoden tilinpäätöksen suhteen ollaan toiveikkaita. Pori sai edelleen kuluvana vuonna tuloja omakonttien ”alennusmyynnistä”. Myös verotuloennuste on 0,3 prosenttia parempi kuin odotettu, ja yhteisöveron tuotto on kasvussa. Porin Satamakin on tuloksentekovauhdissa.

Suurimmat investoinnit

Kaupunginhallituksen elinkeinoelämää tukevat investoinnit 2,1 miljoonaa euroa (sisältää Yyterin kehittämisen ja Kaanaan risteyksen uudet järjestelyt).

Kiinteän omaisuuden ostot 1,5 miljoonaa euroa, kaupunki ostaa lisää maa-alaa. Katetaan kiinteän omaisuuden myyntituloilla eli lähinnä tonttikaupalla.

Satakunnan Pelastuslaitoksen kalustoon 1,4 miljoonaa euroa. Katetaan kuntien maksuosuuksilla.

Asuntomessujen infraan 2 miljoonaa euroa.

Konsernihallinnon tietotekniset investoinnit 1,2 miljoonaa euroa.

Liikenneväyliin 8,3 miljoonaa, josta 2,0 miljoonaa euroa asuntomessujen infrastruktuuriin.

Katuvalaistuksen saneeraukseen 1,5 miljoonaa euroa.

Kaupunginsairaalan B3-siiven peruskorjaus sote-keskusta varten 1,2 miljoonaa euroa.

Länsi-Porin koulun peruskorjaus 5,6 miljoonaa euroa.

Ruosniemen koulun peruskorjaus 1,1 miljoonaa euroa.

Koivulan päiväkodin vanhan osan suunnittelu ja peruskorjaus 1,1 miljoonaa euroa.

Karhuhallin katon uusinta 1,2 miljoonaa euroa.

Kiinteistöjen kunnossapito 2,8 miljoonaa euroa.

Liikelaitosten investoinnit 4,3 miljoonaa euroa.

Vähänrauman koulun vesikattoon 0,6 miljoonaa euroa.

Työmatkaliikenteen tuki Uuteenkaupunkiin 150 000 euroa.

Söörmarkun eritasoliittymään 0,8 miljoonaa euroa.

Plussat ja miinukset

Plussaa:

Tuloveroprosentti ei nouse.

Kaupunki pitää huolta kouluistaan ja päiväkodeistaan.

Lisäys perus- ja lukiokoulutuksen tuntikehykseen.

Miinusta:

Investointipuolella ei rohkeita uusia avauksia. Tosin hallintokuntiin ideoitu pieniä hauskoja kokeiluja.

Moni hyvä hanke jää rahoitta. Esimerkiksi kokoelmakeskus ei saa varoja, koska kiinteistökierrätyksen uskotaan tuovan ratkaisun asiaan. Jokikeskushanketta ei viedä rohkeasti eteenpäin.

Sisäliikuntatiloille tarvitaan nopeammin kokonaisratkaisu.

Porilla edelleen kiinteistöjen korjausvelkapommi.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    En tarvitse urheilutaloa mihinkään.

  • Nimetön

    Tämä on kohtuullisen hyvä budjettiehdotus. Toivottavasti nousukausi jatkuu ja myös Pori pääsee jatkossa nauttimaan suuremmista verotuloista ilman veronkorotuksia. Sitten on varaa investoida enemmän.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio