Bensan hinta nousee nyt vauhdilla Suomessa – syynä luonnonilmiö maapallon toisella puolella

Polttoaineen hintaan vaikuttaa käytännössä kolme tekijää: raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla, valuuttakurssin heilahtelu ja paikallinen kilpailu.

Miikka Pihlajamäki/arkisto
Bensan hinta nousee nyt vauhdilla Suomessa – syynä luonnonilmiö maapallon toisella puolella

Polttoaineen hinta heilahtelee nyt, koska Harvey-myrsky vaikutti raakaöljyn hintaan.

Jussi Saarinen

Moni autoilija on huomannut alkuviikosta, kuinka polttoaineen litrahinta on noussut yhtäkkiä kahdellakin sentillä.

Esimerkiksi Porissa sai alkuviikosta monelta asemalta 95-bensaa alle 1,4 euron litrahintaan, kun tänään keskiviikkona hinta huiteli jo yli 1,5 euron tienoilla.

Muutoksen huomaa hyvin polttoaineen hintoja vertailevalta polttoaine.net-sivustolta.

Mistä yhtäkkinen hinnannousu johtuu? Polttoaineen hintaan vaikuttaa käytännössä kolme tekijää: raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla, valuuttakurssin heilahtelu ja paikallinen kilpailu.

Tärkein niistä on raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla.

–Nyt maailmanmarkkinoita on heilauttanut Harvey-myrsky, joka keskeytti öljynporaustoiminnan Meksikonlahdella, kertoo Nesteen Marketing & Services -liiketoiminnan vastaava johtaja Sam Holmberg.

–Jalostamot ajettiin alas, kun varauduttiin myrskyn tuloon. Ilmeisesti jalostamot eivät ole vieläkään täydessä tuotannossa. Se heijastuu maailmanmarkkinoille ja näkyy nyt Suomessa asti polttoaineen hinnoissa.

Hurrikaani Harvey teki tuhojaan Yhdysvaltain Texasin rannikolla elokuun ja syyskuun vaihteessa. Se aiheutti miljardien dollarien tuhot.

Holmbergin mukaan luonnonilmiöt tai muut muutokset Yhdysvaltain markkinoilla vaikuttavat tyypillisesti Suomen polttoaineen hintoihin viiveellä.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Abc:llä on varmaan aina luonnonmullistuksia, sehän on kuin jojo asema menovesi saattaa nousta päivänkin aikana jopa kaksikin kertaa ja seuraavana laskea yhden sentin ja taas seuraavana nousta jopa 10 senttiä, pankaapas seuraten.

  • 6.0 V12

    Ei tunnu missään hinnannousu. Koskaan ei ole tähän asti vielä loppunut bensa kesken. Toki aina hyvä syy nostaa bensan hintaa SUOMESSA, oli kyseesä mikä tahansa mullistus tai katastrofi missäpäin maailmaa tahansa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio