Autoilija on syyllinen yli 90 prosentissa suojatieonnettomuuksia – "Suojateiden huomioimisessa kuljettajan vastuu korostuu"

Tutkijalautakunnat esittävät tiedotuksen lisäämistä, suojateiden parantamista valo-ohjauksella ja korotuksilla sekä autokannan uudistamista.

Heikki Westergård
Autoilija on syyllinen yli 90 prosentissa suojatieonnettomuuksia – "Suojateiden huomioimisessa kuljettajan vastuu korostuu"

Vaarallisia suojateitä on alettu poistaa tai siirtää. Porissa Etelärannan suojatietä on siirretty kauemmas risteyksestä.

Jorma Huovinen

Suojatietä ylittävä jalankulkija on heikoilla, sillä yli 90 prosenttia suojatieonnettomuuksista johtuu moottoriajoneuvon kuljettajan virheestä, ilmenee liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tilastosta vuosilta 2011–2015.

Kaksi kolmesta ajoneuvon kuljettajasta ei edes havaitse toista osapuolta suojatieonnettomuuksissa.

Onnettomuustietoinstituutin yhteyspäällikön Tapio Koisaaren mukaan moottoriajoneuvon kuljettajalla on vahva vastuu liikenteessä, sillä hän on useimmiten onnettomuuden aiheuttaja.

Jukka-Petteri Eronen

Tutkijalautakunnat ovat laatineet listan toimenpiteistä, joilla suojatieonnettomuuksia voitaisiin välttää.

Tiedotusta taajamaliikenteen riskeistä ja niihin varautumisesta tulisi lisätä.

Tapio Koisaari pitää ongelmallisena muun muassa kuljettajien kykyä arvioida ajonopeuttaan taajamaliikenteessä.

–Monimutkaisessa kaupunkiliikenteessä tapahtuu paljon asioita samanaikaisesti, joten suojateiden huomioimisessa kuljettajan vastuu korostuu.

Jukka-Petteri Eronen

Suojateiden laatua voitaisiin parantaa muun muassa valo-ohjauksella, suojateiden korottamisilla tai keskisaarekkeiden rakentamisella.

–On hyvä, että tienpitäjä on alkanut poistaa vaarallisia suojateitä. Jos ylityspaikka ei nimensä mukaisesti suojaa jalankulkijaa, se toimii pikemminkin ansana kuin turvaavana tekijänä, linjaa Koisaari.

Koisaaren mielestä on hyvä, että suojateiden poisto on aktivoinut keskustelua ja lisännyt pohdintaa suojatien perimmäisestä roolista.


Kommentit (23)

  • Nimetön

    Omalla työmatkallani on ylitettävä pari suurempaa monikaistaistaista katua ja joka päivä näkee suojatiellä näitä syliään tuijottavia autoilijoita. Kun somessa tapahtuu, niin saa liikenne unohtua.

  • Nimetön

    Autoilijat voisivat käyttää vilkkua, kun poistuvat ympyrästä. Monta vaaratilannetta nähnyt tämän vuoksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio