Hallitusneuvotteluissa ei päästy sopuun maahanmuutosta

Myös ilmasto- ja energiakysymykset olivat auki vielä torstai-iltana.

Petteri Orpon mukaan maahanmuutto- ja ilmastoryhmät saivat lisäaikaa perjantaille.

STT

Hallitusneuvotteluissa ei ole päästy sopuun maahanmuutto-, ilmasto- ja energiakysymyksistä, kertoi hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) torstaina illalla. Etenkin maahanmuuttopöydässä on paljon ratkottavaa.

”Todella intensiivistä neuvottelua käydään talolla ilmasto- ja energiakysymyksistä ja maahanmuuttokysymyksistä”, sanoi Orpo torstain tiedotustilaisuudessa.

Hän kuitenkin uskoo, että ratkaisut ovat löydettävissä. Tämän vuoksi neuvotteluihin annettiin lisäaikaa. Maahanmuutto- ja ilmastoryhmät saivat lisäaikaa perjantaille.

Orpo kertoo toivovansa, että kaikki muut ryhmät jatkaisivat neuvotteluissa lauantaina.

Aiemmin torstaina Orpo sanoi, että jos sopua ei synny, on hänen mukaansa ”vakavan miettimisen paikka, miten jatketaan”.

Hänestä yhteistä linjaa on etukäteen vaikea tarkasti määritellä.

”Kaikkien pitää olla sitä mieltä, että nyt on riittävästi pöydässä”, Orpo sanoi aiemmin.

Perussuomalaisten toiveesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty tällä viikolla pääasiassa maahanmuuttopolitiikkaan sekä ilmasto- ja energiapolitiikkaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan neuvotteluja käytiin keskiviikkona pitkälle iltaan. Torstaina aamulla hän kuvasi homman olevan pahasti kesken.

Purra sanoi torstaina aamulla, että perjantaina aamulla päälinjojen pitää olla valmiina. Hänen mukaansa neuvotteluryhmien perussuomalaisilla jäsenillä on puheenjohtajan täysi mandaatti.

”Olen jatkuvasti tietoinen siitä, mitä on pöydällä ja mitä ollaan päättämässä.”

Purra totesi myös, että hallitusneuvotteluilla ei ole mitään tekemistä lauantaisen puoluevaltuuston kokouksen kanssa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan kuulemiset maahanmuutto- ja ilmastoteemoja pohtivissa ryhmissä oli jo torstaiaamuun mennessä pääosin käyty loppuun. Hänen mukaansa pohjapapereita on ollut jo liikkeellä.

Essayahin mukaan ainakin torstaiaamuun mennessä ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiä on keskitytty ratkomaan neuvottelupöydissä eikä puolueiden puheenjohtajien kesken.

Hallituksen muodostaminen oli torstaina kestänyt pidempään kuin neljä vuotta sitten. Vuonna 2019 Antti Rinteen (sd.) hallitus aloitti toimintansa, kun eduskuntavaaleista oli kulunut 53 päivää.

Orpo on sanonut pyrkivänsä siihen, että hänen johtamansa hallitus voisi aloittaa toimintansa kesäkuun alussa tai viimeistään juhannuksena.

Hallituksen muodostamisen kestossa huomioidaan myös muita vaiheita kuin varsinaiset neuvottelut. Neuvotteluita edeltää esimerkiksi uuden eduskunnan järjestäytyminen, kun taas hallitusohjelman julkaisun jälkeen tapahtuu vielä hallituksen virallinen vaihtuminen.

Itse hallitusneuvotteluita käydään nyt neljättä viikkoa.

Vielä nykyistä pidempään hallituksen muodostaminen on Suomen lähihistoriassa kestänyt Jyrki Kataisella (kok.) vuonna 2011. Kataisen hallitus aloitti toimintansa 66 päivää eduskuntavaalien jälkeen. Se olisi tänä vuonna 7. kesäkuuta eli noin kahden viikon kuluttua.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus puolestaan aloitti toimintansa 40 päivää vaalien jälkeen. Kyseinen haamuraja ohitettiin tällä kertaa parisen viikkoa sitten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut