Hallitusneuvottelut jatkuvat Säätytalolla – Orpo: ”Toivotaan sitkeyttä, malttia ja ratkaisuhalukkuutta”

Vaikeiden neuvotteluiden johtamisesta muistettava Jyrki Katainen pääsi pääministeriksi 66 päivää vaalien jälkeen. Petteri Orpolla tuo haamuraja häämöttää kahden viikon päässä.

Hallitusneuvottelut jatkuvat taas Helsingin Säätytalossa.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) oli torstaina aamulla vaitonainen maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiä koskevien neuvottelujen etenemisestä. Orpon mukaan myöhemmin torstaina arvioidaan, missä mennään.

”Paljon on työtä tehtävänä tämän päivän aikana. Käytetään nyt tänään kaikki mahdolliset tunnit työn tekemiseen ja toivotaan sitkeyttä, malttia ja ratkaisuhalukkuutta”, Orpo sanoi Säätytalolla aamulla.

”Vaatimukset on lyöty pöytään”, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi maahanmuutto -ja ilmastopolitiikkaneuvotteluita torstaina. Purra ei kommentoinut tarkemmin keskeneräisten asioiden yksityiskohtia. ”Homma on niin sanotusti pahasti kesken.”

Orpon mukaan neuvotteluissa ollaan nyt siinä vaiheessa, että varsinaisia kirjauksia pitäisi saada syntymään. Hän odottaa näissä kysymyksissä puolueiden kesken yhteistä linjaa, mutta sanoi, että sitä on vaikea tarkasti määritellä.

"Kaikkien pitää olla sitä mieltä, että nyt on riittävästi pöydässä”, Orpo sanoi.

Torstaina aamulla Orpolta kysyttiin, mitä tapahtuu, jos maahanmuutto- ja ilmastoasioissa ei päästä tänään sopuun? ”Silloin on vakavan miettimisen paikka, miten jatketaan”, Orpo vastasi Säätytalolla.

Orpo sanoi jo keskiviikkona, että neuvotteluissa eletään nyt kohtalon aikoja. Neuvotteluissa käsitellään tällä viikolla maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiä, joiden on jo ennakkoon arvioitu hiertävän eri osapuolien välillä.

Sipilän tahti meni jo

Hallituksen muodostaminen on keskiviikkona saavutettavan rajapyykin myötä kestänyt pidempään kuin neljä vuotta sitten. Eduskuntavaaleista tulee keskiviikkona kuluneeksi 53 päivää. Tässä ajassa Antti Rinteen (sd.) johtama hallitus aloitti toimintansa neljä vuotta sitten.

Vielä nykyistä pidempään hallituksen muodostaminen on Suomen lähihistoriassa kestänyt Jyrki Kataisella (kok.) vuonna 2011. Kataisen hallitus aloitti toimintansa 66 päivää eduskuntavaalien jälkeen. Se olisi tänä vuonna 7. kesäkuuta eli noin kahden viikon kuluttua.

Kataisen johtamat neuvottelut muistetaan erityisen vaikeina. Hallitusneuvotteluissa nähtiin dramatiikkaa, kun SDP ja vasemmistoliitto marssivat ulos neuvotteluista 45. päivän kohdalla. Katainen kuitenkin sai eduskuntaryhmiltä valtuuden jatkaa hallituksen muodostamista. Kataisenkin hallitus syntyi lopulta pohjalta, jolla neuvottelut oli aloitettu.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus puolestaan aloitti toimintansa 40 päivää vaalien jälkeen. Kyseinen haamuraja ohitettiin tällä kertaa parisen viikkoa sitten.

Hallituksen muodostamisen vaatima aika pidentyi 2010-luvulla. Edeltävällä vuosikymmenellä Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja hänen seuraajansa Matti Vanhanen (kesk.) muodostivat hallituksensa 32 päivässä vaaleista. Heitä ennen Paavo Lipponen (sd.) muodosti molemmat hallituksensa 25 päivässä.

Hallituksen syntyyn vaikuttaa osaltaan se, kuinka yksityiskohtaisen hallitusohjelman puolueet haluavat kulloinkin laatia.

Myös laajemmin neuvottelutyylit vaikuttavat vertailuun. Rinne muodollisesti aloitti neuvottelut vielä samana päivänä, jolloin hän julkisti hallituskumppaninsa. Tämänkertaisen hallituspohjan julkistettuaan Orpo vietti pitkän vappuviikonlopun ennen kuin puolueet siirtyivät Säätytaloon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut