Hallitus­neuvotteluissa eletään nyt ratkaisujen aikoja – Petteri Orpo: ”Perjantain takaraja ei ehdoton”

Varsinainen työ alkaa tänään, sanoo RKP:n Anna-Maja Henriksson. Perussuomalaisten Riikka Purra uskoo hallitus­neuvotteluiden helpottuvan huomattavasti, jos maahanmuutto- ja ilmasto­asioissa päästään yhteisymmärrykseen.

Hallitusneuvottelut jatkuvat keskiviikkona Helsingin Säätytalolla.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitusneuvotteluissa eletään nyt ratkaisujen aikoja. Orpo sanoi toimittajille keskiviikkoaamuna neuvotteluiden olevan siinä vaiheessa, että pitkät päivät otetaan käyttöön.

Orpo linjasi tiistaina odottavansa, että maahanmuutto- ja ilmastokysymyksistä neuvotellaan päälinjat perjantaihin mennessä. Hän täsmensi keskiviikkona, että lisäajan ottaminen on mahdollista, jos siihen mennessä teemoissa on päästy pitkälle. Hänen mukaansa keskiviikkona ja torstaina nähdään, onko perjantai realistinen aikataulu.

”Pitää olla sellaiset päälinjat löytynyt, että voidaan jatkaa, että siihen on uskoa.”

Teemoihin keskitytään neuvotteluissa lähipäivät perussuomalaisten esityksestä.

Näpäytti perussuomalaisia

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra uskoo hallitus­neuvotteluiden helpottuvan huomattavasti, jos maahanmuutto- ja ilmastoasioissa päästään tällä viikolla yhteis­ymmärrykseen. Hän piti Orpon asettamaa perjantain aikarajaa kuitenkin tiukkana ja arveli, että kiire todennäköisesti tulee.

Maahanmuuttoa käsittelevä neuvotteluryhmä ei kuitenkaan kokoontunut lainkaan vielä tiistaina. Orpo vieritti syyn avoimesti perussuomalaisten niskoille.

”Taisi olla syy se, että perussuomalaiset oli järjestänyt päivälle muita kokouksia niin, että aamupäivän aikana se ei ollut mahdollista ja iltapäivällä oli eduskunnan työtä. Se johtui tästä”, hallituksen muodostaja sanoi.

Purra ei halunnut kommentoida, johtuiko viivästys perussuomalaisista. ”Kaikki on mennyt ihan niin kuin kuuluukin mennä ja työskennelty on”, hän vastasi.

Ratkaisevat jatkon

Purra toisti jälleen, että maahanmuutto- ja ilmastolinjaukset ratkaisevat perussuomalaisten jatkon neuvotteluissa.

”Luulisi, että neuvottelijat myös muissa ryhmissä ovat tyytyväisiä siihen, että saadaan konkreettisia asioita edistettyä. Ei ole mitään järkeä tuhlata ihmisten aikaa, mikäli edellytyksiä oikeasti yhteiseen hallitusohjelmaan ei ole.”

Purra sanoi myös, että esimerkiksi Ylen ja kehitysyhteistyön rahoituksesta ei ole päästy vielä sopuun, vaikka molemmista onkin kirjauksia jo valmiina.

Ilmastokysymyksissä on kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan jo tiistaina kokoonnuttu ja tehty töitä koko ilta.

”Varsinainen työ alkaa”

Perussuomalaiset on asettanut maahanmuutto­politiikan kiristämisen kynnyskysymykseksi hallitukseen osallistumiselle. Puolue on kritisoinut myös vuoden 2035 hiilineutraalius­tavoitetta, johon RKP puolestaan on sitoutunut omana kynnyskysymyksenään.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi uskovansa, että varsinainen työ alkaa toden teolla tänään. ”Eihän tämä helppo tilanne ole, mutta yleensä on niin, että jos löytyy tahtoa, löytyy ratkaisuja”, Henriksson sanoi.

Essayah arvioi, että hallitus­neuvotteluissa voidaan lopulta edetä nopeammin muissakin asioissa, kun maahanmuutto- ja ilmastokysymykset on ensin saatu käsiteltyä.

Jo viime viikolla oli tiedossa, että näistä teemoista neuvoteltaisiin tällä viikolla. Perussuomalaisten toiveesta neuvottelut kuitenkin keskitettiin näihin kahteen teemaan, Orpo sanoi.

Hallitusneuvotteluissa on käynnissä neljäs viikko. Eduskuntavaaleista on kulunut yli 50 päivää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut