Puolustusvoimien käytössä ollutta Kytö-saarta myydään 3,2 miljoonalla eurolla

Kytö-saari on harvinainen tapaus, jonka herruutta on selvitetty oikeudessa asti. Saaren saisi nyt ostaa omakseen reilulla kolmella miljoonalla eurolla.

Myynnissä oleva Kytö sijaitsee ulkosaaristossa, noin viiden kilometrin päässä Suvisaaristosta.

Espoon ulkosaaristossa sijaitseva, puolustusvoimienkin käytössä ollut Kytön saari on myynnissä.

Yli kahdenkymmenen hehtaarin suuruinen saari, pikkusaaret ja luodot asetettiin myyntiin viime vuoden lopussa. Aluksi myyntiä tehtiin tarjouskauppapohjalta, kertoo kohdetta välittävä Eero Jakama.

Tarjouskauppa ei onnistunut toivotusti, sillä monet tarjouksista olivat selvästi alakanttiin. Moni ei ehkä ymmärtänyt, ettei saari ole tavallinen pieni kesämökkipaikka jonka voisi ostaa puolella miljoonalla, Jakama arvelee.

Nyt saarelle on asetettu 3,2 miljoonan euron suuruinen hintalappu. Lisäksi ostajalla olisi syytä olla varoja myös kunnostaa saaren rakennuksia.

”Kyllä tämä vaatii sellaisen näkökulman, että sitä sitten kehittää eteenpäin”, Jakama sanoo.

”Tällaisia ei tule vastaan.”

Saaresta käytiin vuosituhannen alussa kovaa kiistaa, kun sekä valtio että vanha omistajasuku katsoivat puolustusvoimien käyttämän saaren omakseen.

Edelmannin suvulta saaren otti haltuunsa alunperin Venäjän armeija. Suomen itsenäistyttyä Venäjän armeijan omaisuus siirtyi Suomen valtiolle, joka katsoi saaren omakseen.

Lopulta valtio halusi tehdä vaihtokauppaa Espoon kaupungin kanssa, jolloin suvun edustajat alkoivat vaatia saarta takaisin itselleen.

Asiaa puitiin oikeudessa. Lopulta suku voitti, ja saari on ollut heidän käytössään taas lähes kaksikymmentä vuotta.

Saarella on muun muassa puolustusvoimien vanhoja rakennuksia, mökkejä ja kaksi suojeltua laguunia.

Tornin vieressä on helikopterikenttä.

Armeijan vanha ruokalarakennus.

Tykit on poistettu käytöstä, mutta ne muistuttavat yhä saaren historiasta.

Saarella on useita rakennuksia, monet peräisin 1940-luvun tienoilta. Itsenäistymisen jälkeen saari oli puolustusvoimien käytössä, joten siellä on kesämökkien lisäksi muun muassa majoitusrakennus, ruokala, vahtimökki, kaksi tykkiasemaa ja torni.

Viime vuodet saari on ollut omistajasuvun yksityisessä käytössä. Ostajaehdokkaistakin osa on suunnitellut Kytöstä mökkisaarta, sillä isolle saarelle mahtuisi suunnilleen koko suvun mökit.

Saari sopisi myös esimerkiksi matkailualan yritystoimintaan tai vaikkapa Itämereen liittyvän tutkimuskeskuksen tukikohdaksi, Jakama pohtii.

Espoon tuleva saariston osayleiskaava tulee ulottumaan myös Kytöön. Tarkkoja tietoja tulevista rakentamismahdollisuudesta ei siis vielä ole.

Yksi saaren mökeistä sekä saunarakennus.

Mökin tuvassa on perinteistä tunnelmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut