Orpo hallitus­neuvotteluista: ”Nyt alkaa todellinen ratkaisujen viikko”

Hallitusneuvotteluissa on käynnistynyt neljäs viikko.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) sanoo, että hallitusneuvotteluissa pitää tapahtua nyt merkittävää edistymistä. Orpo kommentoi neuvotteluiden tilannetta maanantaina aamulla Säätytalolla.

Hallitusneuvottelut jatkuvat maanantaina Säätytalossa Helsingissä. Neuvotteluja käydään nyt neljättä viikkoa.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) kommentoi neuvotteluiden tilannetta aamulla saapuessaan Säätytalolle. Orpon mukaan neuvotteluissa pitää tapahtua merkittävää edistymistä.

”Nyt on kuultu asiantuntijoita ja tällä viikolla on aika siirtyä eteenpäin niin ilmastopolitiikassa, maahanmuutossa kuin sotessakin. Nyt siirrytään konkreettiseen asioiden ratkomiseen”, Orpo kommentoi. ”On selvää, että asiat ovat vaikeita, mutta ratkoa niitä pitää.”

Orpo sanoi, että ei pidä mahdottomana sitä, että tehtävää neuvotteluiden osalta olisi vielä ensi viikollakin. Orpon mukaan tämä viikko näyttää suuntaan siitä, onko ratkaisuja syntymässä. ”Tämä viikko näyttää suuntaa, onko tässä syntymässä ratkaisuja vai tarvitaanko vielä aikaa. Nyt alkaa todellinen ratkaisujen viikko.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi aamulla Säätytalolla, että hallitusneuvotteluissa on edistytty hyvin monissa asioissa, mutta monissa ei lainkaan. ”Maahanmuutto ja ilmastopolitiikka ovat tärkeimmät, missä pitää tällä viikolla tulla edistystä.”

Viikonloppuna ei neuvoteltu

Orpo ennakoi jo aiemmin, että neuvotteluissa ovat vielä jäljellä isoimmat ja vaikeimmin ratkottavat asiat. Hän mainitsi perjantaina talousryhmän veroineen, ilmasto- ja energiapolitiikan, maahanmuuton ja soten eli sosiaali- ja terveysasiat. ”Mitä vähemmän jää asioita pöydälle, sitä tiukemmin ratkottavia ne ovat, mutta minulla on vakaa usko siitä, että eteenpäin mennään ja valmista tulee”, hän sanoi.

Purra kertoi muistuttaneensa neuvottelijoille, että jos maahanmuuttopolitiikkaan ei tule selkeitä muutoksia, hallitusohjelmaa ei synny. Maahanmuuttoasioissa ei viime viikolla juuri edetty.

Orpo kertoi, että neuvotteluryhmistä osa on saanut työnsä jo lähes valmiiksi. Esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan kokonaisuudessa sekä ympäristöministeriön hallinnonalalla ollaan hänen mukaansa hyvin pitkällä.

Yhä täytyy kuitenkin odottaa lopullisten talouden lukujen valmistumista ennen kuin ryhmät voivat viimeistellä työnsä siltä pohjalta.

Viikonloppuna hallitusneuvotteluja ei käyty, sillä Orpon mukaan puolueet halusivat muodostaa kantojaan vielä pöydällä oleviin avoimiin kysymyksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut