Lähes 50 Venäjältä löytynyttä tunnistamatonta sankari­vainajaa siunattiin Lappeenrannassa

Kaatuneitten muistopäivää on vietetty 1940-luvulta lähtien.

Valtakunnalliset sankarihautajaiset kaatuneitten muistopäivänä Lappeenrannan sankarihautausmaalla 21. toukokuuta 2023.

Venäjältä löytyneiden 48 tunnistamattoman suomalaisen sotilaan valtakunnalliset sankarihautajaiset järjestettiin sunnuntaina Lappeenrannassa.

Kaatuneitten muistopäivän aikana järjestettiin vainajien siunaamisen ja hautaan laskun lisäksi muistojumalanpalveluksia sekä seppeleiden lasku Lappeenrannan sankarihautausmaalla.

Kentälle jääneitä sankarivainajia on vuoden 1992 jälkeen löydetty noin 1 600. Heistä runsaat 400 on tunnistettu ja haudattu kotiseuduille.

Tunnistamattomiksi jääneitä, löydettyjä sankarivainajia on haudattu Lappeenrantaan tähän mennessä 850. Edellisen kerran Venäjältä löydettyjen suomalaisten sotilaiden sankarihautajaiset järjestettiin Lappeenrannassa syksyllä 2021.

Presidentti Sauli Niinistö laski sunnuntaina seppeleen sankariristille Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Hietaniemen hautausmaalla seppeleen laskivat myös valtioneuvosto, Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos, Kaatuneitten Omaisten Liitto, veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt sekä Helsingin kaupunki, kertoo presidentin kanslia.

Kaatuneitten muistopäivää vietetään suomalaisia koskettaneissa sodissa tai taisteluluontoisissa tehtävissä kaatuneiden, teloitettujen ja vankileireillä kuolleiden muistoksi.

Muistopäivä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1940. Alun perin päivän nimi oli yksimielisyyden ja sankarivainajien muistopäivä, mutta nykyinen nimi otettiin käyttöön vuonna 1947. Päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Presidentti Sauli Niinistö laski seppeleen sankariristille kaatuneitten muistopäivänä Hietaniemen sankarihautausmaalla Helsingissä 21. toukokuuta 2023. Taustalla puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Suomalainen sotavainajien etsintäryhmä jättää lähtemättä Venäjälle tänä kesänä turvallisuussyistä, kertoi puheenjohtaja Pertti Suominen Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksestä STT:lle. Samalla hän muistuttaa, että tähän asti yhteistyö kentälle jääneiden Suomen armeijan ja puna-armeijan vainajien kotiuttamisessa on sujunut hyvin.

”Päätimme nyt asettaa etsijöiden turvallisuuden etusijalle. Että ei aiheutuisi mitään ongelmia, jos ja kun Venäjän puolelle mentäisiin. Siinä on omat riskinsä tällä hetkellä. Periaatteessa ne suunnitelmat, joita meidän pitäisi [etsintämatkasta] lähettää Venäjälle, otettaisiin varmaan siellä kyllä käsittelyyn”, Suominen sanoi.

Suominen arvioi, että jopa noin 10 000 kaatunutta Suomen sotilasta on yhä löytämättä maastosta Venäjällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut