Kaupan liitto ja PAM peräävät tulevalta hallitukselta lakia yritysten lähestymiskiellosta –”Henkilökunnalle on henkisesti raskasta miettiä, milloin tietty, häiritsevästi käyttäytyvä asiakas tulee kauppaan”

Jatkuvaan häiriköintiin on vaikea puuttua.

Kaupan liitto ja PAM haluaisivat keinoja puuttua asiakkaiden häiriköintiin kaupassa.

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM peräävät tulevalta hallitukselta lainsäädäntöä yrityslähestymiskiellosta. Kaupan alan työnantajia ja työntekijöitä edustavat liitot katsovat, että myös yrityksille tulisi antaa mahdollisuus hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriöitä aiheuttavilta henkilöiltä.

Kaupan alan työntekijät kohtaavat Työterveyslaitoksen mukaan entistä useammin henkistä väkivaltaa työssään. Samalla häiriökäyttäytyminen kaupoissa on lisääntynyt.

Ilmiö näkyy yhteydenotoissa, joita PAMin luottamushenkilöt saavat työntekijöiltä. Huono ja asiaton käyttäytyminen kaupoissa on pandemian jälkeen lisääntynyt, kertoo HOK-Elannon päätyösuojeluvaltuutettu Christa Pessi.

”Kaupan alalla työskentelee paljon nuoria ensimmäisissä työsuhteissaan. Tästäkin syystä on tärkeää, ettei syntyisi kuvaa, että tällainen kohtelu kuuluu asiakaspalveluun tai työelämään. Asiakas ei ole aina oikeassa varsinkaan käyttäytyessään asiattomasti ja epäkunnioittavasti henkilökuntaa kohtaan”, Pessi sanoo tiedotteessa.

Yrityksillä ei ole juuri keinoja puuttua toistuviin häiriöihin ja vahingontekoon, kun poliisi ei välttämättä ehdi paikalle eikä teko ylitä laittoman uhkauksen kynnystä.

K-Market-johtokunnan puheenjohtajana toimiva diplomikauppias Harri Nykopp kertoo, että kentältä tulee jatkuvasti viestejä lisääntyvästä häiriköinnistä, joka vaikuttaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden turvallisuuteen.

”Kaupan henkilökunnalle on henkisesti raskasta miettiä, että milloin tietty, häiritsevästi käyttäytyvä asiakas jälleen tulee kauppaan. Häiriökäyttäytyminen luo myös asiakkaille turvattomuuden tunnetta heidän joutuessaan seuraamaan sivusta haastavia tilanteita”, Nykopp sanoo tiedotteessa.

Nykoppin mukaan ratkaisuksi tarvitaan siksi mahdollisuus määrätä lainvoimainen lähestymiskielto henkilölle joka syyllistyy jatkuvasti häiritsevään käytökseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut