Näin Orpo kommentoi hallitusneuvotteluita: ”Tekisi mieli sanoa, että juhannukseksi kaikki valmiiksi”

Viikonloppuna Säätytalolla ei neuvotella, vaan työ jatkuu taas maanantaina.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saapui tiedotustilaisuuteensa Säätytalolla Helsingissä 4. toukokuuta 2023

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien hallitusneuvottelut ovat jatkuneet perjantaina neljättä päivää Helsingin Säätytalolla. Ensimmäinen viikko on siis takana.

Viikonloppuna Säätytalolla ei neuvotella, vaan työ jatkuu taas maanantaina.

Kokoomuksen puheenjohtaja, hallitustunnustelija Petteri Orpo sanoi, että ensi viikolla neuvotteluissa päästään ratkaiseviin asioihin, joita puidaan työryhmissä.

Milloin tulee olemaan valmista?

”Tekisi mieli sanoa, että juhannukseksi kaikki valmiiksi. Mutta tämä ottaa sen ajan mitä se tarvitsee”, sanoo Orpo.

Orvon mukaan viikolla sinne tänne ei ole merkitystä, vaan neuvotteluissa täytyy päästä tulokseen ja saada vaikeat kysymykset ratkaistua. Orvon mukaan myös sunnuntaisin täytyy pitää pystyä pitämään taukoja.

Talousryhmästä kysyttiin, milloin raamien odotetaan olevan valmiita. Ensi viikolla edetään syvemmälle yksityiskohtiin, kun työtä ohjaamaan saadaan talousraami ja keskusteluissa aletaan käsitellä myös ministeriökohtaisia aiheita.

Orvon mukaan alustavat raamit olisi hyvä olla valmiina ensi viikon alussa. Sen jälkeen alaryhmät voivat katsoa, onko budjetin sisällä mahdollista tehdä muutoksia.

"Kaikki ei ole rahasta kiinni, isoimmat reformit ovat lainsäädäntöhankkeita ja tahtotilaa", sanoo Orpo.

"Koetetaan käyttää kaikki se, mikä on, mahdollisimman hyvin."

Perussuomalaisten Riikka Purra korostaa prosessin vastavuoroisuutta. Prosessissa on paljon liikkuvia osia, eikä ole tiukkoja aikatauluraameja jotka työtä määrittävät.

Puolueet neuvottelevat hallitusohjelmasta, jota uusi hallitus alkaa toteuttaa. Kokoomukselle keskeistä on ollut erityisesti valtion tulojen ja menojen tasapainottaminen, joka todennäköisesti tarkoittaa menoleikkauksia.

Viesti työmarkkinaosapuolille?

Puheenjohtajilta kysyttiin viestistä työmarkkinaosapuolille.

"Pääosin keskityimme asioihin, joista olimme samaa mieltä. Niitä liittyy työllisyyspolitiikkaan: työhyvinvointiin, työllisyysasteen nostamiseen, työmarkkinoihin ylipäänsä", sanoo Purra.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson mainitsee myös keskustelut siitä, miten työllisyyttä saadaan nostettua ja jatkuvan oppimisen myötä työllistymään. Myös työhyvinvointi ja jaksaminen ovat olennaisia asioita.

"Siellä korostui itse työllisyyskysymys, oppiminen ja koulutustason nostaminen", sanoo kd:n puheenjohtaja Sari Essayah.

Kommentit annettiin myös sosiaalisen median käytöstä.

Puheenjohtajilta kysyttiin, onko käyty neuvotteluja siitä, miten neuvotteluja käydään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Henriksson pyysi aiemmin perjantaina, että neuvotteluja käytäisiin neuvotteluissa ei sosiaalisessa mediassa.

"Parempi että neuvottelut käydään Säätytalolla", sanoo myös Orpo.

Orpo kertoi torstaina, että neuvotteluissa ei toistaiseksi ole ollut suurta draamaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut