Tällaisen mutkan kautta Ukrainan presidentti tuli Kiovasta Helsinkiin

Presidenttiä kuljettanut Boeing lensi Suomeen Puolasta Saksan ja Ruotsin kautta. Suomesta Zelenskyi lensi suoraan Hollantiin.

Zelenskyita kuljettanut kone kiersi koko Itämeren.

Helsinki

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä todennäköisesti kuljettanut Hollannin hallinnon Boeing 737 kiersi melkoisen mutkan tullessaan Kiovasta Helsinkiin keskiviikkona.

Kone nousi ilmaan aamulla Puolan Rzeszówista Suomen aikaa kello 9.32. Myös joulukuussa Yhdysvaltoihin matkustaessaan Zelenskyin kone lähti Puolasta.

Tuolloin Zelenskyi matkusti junalla Puolan puolelle. Rajan ylitettyään hän jatkoi autosaattueessa lentokentälle.

Noustuaan nyt keskiviikkona ilmaan lentokone suuntasi ensin lähes tarkalleen länttä kohti. Sitten se kääntyi kohti pohjoista Puolan ja Saksan rajaa myötäillen.

Loppumatkan kone lensi Skånen ja muun Etelä-Ruotsin itäosan yllä. Tukholman seudulla se kääntyi kohti itää ja Etelä-Suomea. Se lensi Turun yli ja laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle kello 12.06.

Helsinki-Vantaalla kone rullasi VIP-terminaalille, josta Zelenskyi lähti autosaattueessa kohti Presidentinlinnaa.

Hollannin hallinnon Boeing 737 -kone Helsinki-Vantaan lentokentällä keskiviikkona.

Suomesta Zelenskyi lähti keskiviikkoiltana kohti seuraavaa vierailukohdetta Hollantia. Kone nousi Helsingistä kello 21.12 ja lensi jälleen yli Etelä-Ruotsin jatkaen suoraan Tanskan yli Amsterdamiin.

Kone on varsin viihtyisän näköinen ja omiaan toimistotyöskentelyyn ja jopa palavereihin.

Zelenskyin kone lensi Suomesta Hollantiin huomattavasti suorempaa reittiä kuin Suomeen tullessaan

Suomeen lensi samaan aikaan Zelenskyitä todennäköisesti kuljettaneen koneen kanssa myös Yhdysvaltain armeijan Boeing C-40B -lentokone, joita on olemassa kymmenkunta. Sitä kuvaillaan lentäväksi toimistoksi, jota käyttävät muun muassa kenraalit.

Pohjimmiltaan C-40B on maailman yleisin matkustajakone Boeing 737, joka on varustettu sotilaallisiin tarkoituksiin.

Zelenskyi lensi tällaisella koneella joulukuussa Yhdysvaltoihin. Nyt hän tuli tavallisemmalla Boeing 737:llä. Yhdysvaltain armeijan kone saapui Suomeen hieman myöhemmin Liettuasta.

Yhdysvaltain armeijan C-40B oli Zelenskyin vierailun ajan Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Toisessa lentotietopalvelussa Flightradar24:ssa näkyi keskiviikkoiltana omituinen ilmiö. Palvelun mukaan Moskovasta Kaliningradiin matkalla ollut Ural Airlinesin kone olisi Suomenlahden yllä tehnyt kaksi hyvin jyrkkää mutkaa, jolloin koneen reitti olisi muodostanut Z-kirjaimen.

Venäjä on käyttänyt Z-kirjainta hyökkäyssodan symbolina.

Liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin lennonvarmistuksen toimitusjohtajan Raine Luojuksen mukaan sellainen manööveri ei olisi ollut mahdollinen. Ensinnäkin matkustajakoneella ei voi tehdä niin jyrkkiä käännöksiä, ja toisekseen Suomen lennonvalvonta olisi huomannut omituiset mutkat.

Luojuksen mukaan palvelun näyttämässä reitissä oli virhe.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut