Zelenskyin tavannut Niinistö torjui edelleen Hornet-avun Ukrainalle – "Mutta me pidämme koneistanne", Zelenskyi kommentoi

Ukrainan presidentti alleviivasi maansa kohtalonyhteyttä Suomen kanssa: "Hyökkääjä ei koskaan pääse Helsinkiin." Niinistö vakuutti Suomen jatkavan Ukrainan tukemista, 16. aseapupaketti valmisteilla.

Presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kättelevät tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa keskiviikkoiltapäivällä.

UKRAINAN kaipaamat länsihävittäjät nousivat esiin presidentti Sauli Niinistön isännöidessä Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä Helsingissä. Tanskalaistoimittajan kysymykseen vastannut Niinistö perusteli kielteistä kantaa Hornetien lahjoittamiseen muun muassa tutuin sanankääntein Suomen maantieteellisestä erityisasemasta.

Niinistö myös muistutti Hornetien olevat "käytännössä lopussa" siihen mennessä kun uusia F-35-koneita saadaan tilalle. Tässä vaiheessa Zelenskyi katsoi aiheelliseksi kommentoida.

”Mutta me pidämme teidän koneistanne, ihan vaan että tiedätte”, hän kuittasi hymyillen.

Niinistö myönsi Hornetien olevan hyviä ja toivoi heti perään, että "kaikki muutkin tietävät sen".

”Teidän naapurinne tietää”, arveli Zelenskyi Venäjää mainitsematta.

Yleisemmin hän sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että Ukraina ennen pitkää saa länsihävittäjiä. Hän kuitenkin muistutti maansa saaneen aiemminkin aseapua vain vähitellen ja vasta sen jälkeen, kun Ukraina on ensin todistanut taistelevansa menestyksekkäästi.

”Vastahyökkäys alkaa hyvin pian ja sen jälkeen saamme varmasti hävittäjiä”, Zelenskyi sanoi ja lisäsi, että helpompaa olisi tietysti saada apua jo ennen hyökkäystä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui keskiviikkona Suomeen yllätysvierailulle. Presidentti Sauli Niinistö otti hänet vastaan Presidentinlinnassa juhlallisin seremonioin alkuiltapäivällä.

"Tämä vuosi on ratkaiseva"

Zelenskyi sanoo uskovansa, että tämä vuosi on ratkaiseva Ukrainan käymän sodan kannalta. Hän puhui yhteisessä tiedotustilaisuudessa presidentti Sauli Niinistön kanssa Presidentinlinnassa.

”Mitä kovemmin painostamme hyökkääjää, sitä nopeammin hyökkääminen loppuu”, Zelenskyi sanoi pakotteisiin viitaten.

Zelenskyi kertoi tulleensa vierailulle Suomeen, koska Suomi ja Ukraina ovat kumppaneita. Hän muistutti maiden kohtalonyhteydestä ja kertoi jokaisesta ukrainalaisesta kirjakaupasta löytyvän kirjoja Suomen sotahistoriasta. Hän myös muistutti "hyökkääjän" eli Venäjän vanhan pääkaupungin, eli Pietarin, sijaitsevan vain muutaman sadan kilometrin päässä Helsingistä.

”Mutta kiitos yhteisten ponnistustemme hyökkääjä ei koskaan pääse Helsinkiin”, Zelenskyi sanoi.

Helsingin kuuden maan tapaamisen tarkoituksena on Zelenskyin mukaan edistää yhteisiä turvallisuusasioita sekä voimistaa Ukrainan armeijaa taistelukentällä. Hän kiitti Suomea Ukrainan jo saamasta tuesta niin sotilastarpeiden kuin Venäjän hyökkäysten vaurioittaman sähköverkon korjaamiseen ja ylläpitoon tarvittujen tarvikkeiden osalta.

Suomi on antanut Ukrainalle jo 15 sotilaallista apupakettia, ja molemmat presidentit vahvistivat 16. paketin olevan jo valmisteilla.

”Mutta kyse ei ole niinkään apupakettien määrästä kuin (niiden ansiosta) säästyvien ihmishenkien määrästä”, Zelenskyi muistutti.

Lopullisena tavoitteena Nato-jäsenyys

Zelenskyi toivoi Ukrainan saavan jonain päivänä samat puolustusliitto Naton jäsenyydestä kumpuavat turvatakuut kuin Suomi, mutta sanoi ukrainalaisten ymmärtävän, että maa ei voi liittyä Natoon sodan ollessa käynnissä.

”Toivomme kuitenkin poliittista tukea siihen suuntaan; että Ukrainalle esitettäisiin kutsu. Tällä hetkellä meistä ei voi tulla Naton jäseniä, mutta tavoitteemme on, että jonain päivänä olisimme Naton täysjäseniä.”

Presidentti Niinistö sanoi, että Naton jäsenmaiden on Vilnan-huippukokouksessa hyvin tärkeä saavuttaa yhteinen näkemys Ukrainan Nato-jäsenyydestä.

”Nato on vahvempi, kun se puhuu yhdellä yhteisellä äänellä”, sanoi Niinistö.

Nato-huippukokous järjestetään Liettuan pääkaupungissa Vilnassa heinäkuussa.

Presidentti Niinistö kertoi Suomen jatkavan Ukrainan tukemista ja että on tärkeää saavuttaa rauha, joka on Ukrainalle oikeudenmukainen. Hänen mukaansa Suomella on parhaillaan valmistelussa 16. sotilasapupaketti Ukrainalle.

Turvatoimet tiukat

Kauppatorin lähistölle saapunut yleisö hurrasi, kun presidentti Zelenskyi nousi autostaan Presidentinlinnan edustalla kättelemään presidentti Niinistöä. Yleisö hurrasi myös, kun Zelenskyi ja Niinistö kävelivät hetken Pohjoisesplanadin puolella.

Tervetuliaisseremoniassa Kaartin soittokunta soitti Ukrainan kansallislaulun, Maamme-laulun ja Porilaisten marssin.

Turvatoimet alueella ovat STT:n paikalla olevien toimittajien mukaan tiukat. Kauppatori on suljettu yleisöltä, ja alueella on paljon turvallisuusviranomaisia lähitalojen kattoja myöten. Taivaalla on kierrellyt helikoptereita.

Yleisöä oli kerääntynyt muun muassa Katajanokalle Stora Enson entisen pääkonttorin edustalle sekä Esplanadin puistoon.

Kyseessä on neljäs kerta, kun presidentti Zelenskyi poistuu Ukrainasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan.

Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään autoilua Helsingin keskustassa tänään. Liikenteen poikkeusjärjestelyt painottuvat Kauppatorin lähistölle ja poikkeuksia voi olla iltaan asti.

Turvatoimet Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailulla oli mietitty tarkasti.

Turvallisuudesta pitivät huolta myös taivaalla kiertävät helikopterit.

Huippukokouksessa Ukrainan ja Pohjoismaiden edustajat

Niinistön lisäksi Zelenskyi tapaa Helsingissä vierailulla olevia Pohjoismaiden pääministereitä. Pohjoismaisten pääministerien vierailusta kerrottiin etukäteen julkisuuteen, mutta Zelenskyin vierailusta ei.

Zelenskyi ja Niinistö keskustelevat muun muassa Ukrainan puolustustaistelusta ja Suomen tuesta Ukrainalle, Suomen ja Ukrainan suhteista sekä maailman geopoliittisesta tilanteesta. Vierailun työlounaalle osallistuvat myös pääministeri Sanna Marin (sd) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr). Zelenskyi tapaa myös eduskunnan puhemiehen, hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok).

Iltapäivällä Niinistö isännöi Pohjoismaat-Ukraina-huippukokouksen, johon osallistuvat Zelenskyin lisäksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir. Kokouksen keskustelut käsittelevät Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Pohjoismaiden tukea Ukrainalle, Ukrainan EU- ja Nato-suhteiden kehitystä sekä Ukrainan aloitetta oikeudenmukaiseksi rauhaksi. Pääministereillä on myös omat kahdenväliset tapaamisensa Zelenskyin kanssa.

Presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitivät tiedotustilaisuuden Presidentinlinnassa keskiviikkoiltapäivällä. Zelenskyi kiitti Suomea Ukrainan jo saamasta tuesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut