Tutut taloushuolet ja uusi näkökulma metsiin aloittivat hallitusneuvottelut

Petteri Orpon mukaan ministeriöiden yhdistämisiä ei ole suunnitteilla. ”Kuukausi on toki pitkä aika”, hän lisäsi.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok) painotti tiedotustilaisuudessa päivän päätteeksi, että Suomen julkinen talous ei ole kestävällä pohjalla ja korjausliikettä ehdottomasti tarvitaan.

Hallitusneuvotteluiden ensimmäisenä päivänä ei juuri saatu vihiä siitä, miltä tuleva hallitusohjelma voisi näyttää – paitsi ehkä talouden sopeutusten osalta.

Kokoomuksen puheenjohtaja, hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok) painotti tiedotustilaisuudessa päivän päätteeksi, että Suomen julkinen talous ei ole kestävällä pohjalla ja korjausliikettä ehdottomasti tarvitaan.

Orpon mukaan 6+3 miljardin euron sopeutus on hyvä lähtökohta työlle, jolla velkaantuminen saadaan taittumaan. Tämä viittaa valtion budjetin pienentämiseen kuudella miljardilla eurolla tällä ja kolmella miljardilla ensi vaalikaudella.

Valtiovarainministeriön (VM) kansliapäällikkö Juha Majanen toi esille neuvottelut avanneessa seminaarissa, että VM:n ehdottama 6+3 miljardin euron vahvistaminen suunnilleen tasapainottaisi julkisen talouden.

Ministeriön esitys avasi seminaaripäivän. Ministeriö ja Suomen Pankki pääjohtaja Olli Rehnin suulla toistivat aiemmat ennusteensa, jotka povaavat Suomen talouden supistuvan lievästi tänä vuonna.

Orpo puolusti Taalasta

Hallitusneuvotteluiden ensimmäisenä päivänä ei oikeastaan neuvoteltu, vaan kuultiin erilaisia asiantuntijapuheenvuoroja. Avausseminaarissa käytiin läpi myös muun muassa Suomen osaamisen ja oppimisen tilaa sekä ilmastonmuutosta.

Ilmastonmuutosasioista seminaarissa oli alustamassa Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

Taalaksen avauseminaarissa esittämissä kalvoissa on kirjaus, että metsien merkitystä esimerkiksi talouden kannalta ei ole huomioitu riittävästi hiilineutraaliustavoitteessa. Lisäksi niiden mukaan metsien hyötykäyttöä ja maataloutta on syytä tarkastella myös muista kuin ilmastoperspektiiveistä.

Orpolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, voiko Taalaksen kuulemisesta tehdä päätelmiä muodostettavan hallituksen ilmastolinjasta.

Orpo perusteli Taalaksen esiintymistä sillä, että tämä oli käymässä Suomessa ja kansainvälisesti tunnettu. Hän sanoi, että neuvotteluissa tullaan kuulemaan runsaasti asiantuntijoita.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että Taalas tuo erilaisen näkökulman metsiin ja hiilinielukeskusteluun. Hän kritisoi edellisen hallituksen liiallista nojautumista Ilmastopaneeliin.

Ministeriöiden yhdistäminen nauratti

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuvaili päivää hyväksi.

”On sama tilannekuva, missä Suomi kulkee ja mitkä ovat meidän haasteet”, hän sanoi.

Purra kuitenkin muistutti, että varsinainen työ alkaa vasta keskiviikkona.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että viimeisten luentojen joukossa kiteytyi, että miksi kaikkea tehdään: jotta pystytään huolehtimaan heikommassa asemassa olevista. Viimeisten luentojen joukossa kuultiin lapsiasiainvaltuutettua ja vanhusasiainvaltuutettua.

Hallitusneuvotteluiden rakenteeseen kuuluu kahdeksan niin kutsuttua reformipöytää, joiden ympärille on ryhmitetty hallituspohjan ajamia tärkeimpiä muutoksia. Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, voiko neuvotteluorganisaatiossa nähdä jotain vihjeitä ministeriöiden yhdistämisestä.

Orpon mukaan ministeriöitä ei ole tarkoitus yhdistää. Tämän kuultuaan Purra kuiskasi mikrofoniin ”voi harmi”.

”Kuukausi on toki pitkä aika”, Orpo täydensi ja sai muut puheenjohtajat nauramaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut