Taalas hallitusneuvottelijoille: Metsiä ja maataloutta tarkasteltava muutoinkin kuin ilmaston kannalta

Hallitustunnustelija Petteri Orpo sanoi tammikuussa, että hiilinielut ovat suuri kysymys vaalien jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

Metsien hyötykäyttöä ja maataloutta on syytä tarkastella myös muista kuin ilmastoperspektiiveistä, kirjoittaa Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas ilmastonmuutoksesta hallitusneuvotteluihin laaditussa esityksessä.

Hallitusneuvottelut alkoivat tänään tiistaina seminaaripäivällä, joka koostui eri alojen asiantuntijaesityksistä. Valtioneuvoston viestintä julkaisi esityksissä käytetyt diat iltapäivällä.

Taalaksen kalvoihin sisältyy Suomea koskevana perspektiivinä kirjaus, että metsien merkitystä talouden, työllisyyden ja hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta ei ole huomioitu riittävästi hiilineutraaliustavoitteessa.

”Suomessa metsien hyötykäyttöön ja maatalouteen liittyy voimakkaita intohimoja. Näitä on syytä tarkastella myös muista kuin ilmastoperspektiiveistä tasapainoisen kokonaisuuden luomiseksi”, kalvolle on kirjoitettu.

Dioista itsessään ei käy ilmi, miten aihetta on hallitusneuvotteluissa käsitelty.

Ilmastotoimista on odotettu yhtä hallitusneuvotteluiden keskustelunaiheista. Neuvotteluita vetävä Petteri Orpo (kok.) kummasteli vaalikeskusteluissa tammikuussa laskelmia, joiden mukaan Suomen maankäyttö oli muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi. Hän sanoi Helsingin Sanomien mukaan tuolloin, että hiilinielut ovat suuri kysymys vaalien jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa, kun ajatellaan hiilineutraaliustavoitetta.

Rehn toivoi osaajia ulkomailta

Tiistain seminaarissa ensimmäisenä tilaisuudessa esiintyi valtiovarainministeriö, jota edusti kansliapäällikkö Juha Majanen.

Valtiovarainministeriö toisti omissa dioissaan aiemmin keväällä julkaisemansa näkymät Suomen taloudesta. Ministeriö arvioi, että Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia. Kahdelle seuraavalle vuodelle ministeriö ennakoi runsaan prosentin kasvua inflaation hidastuessa.

Ministeriö piti myös esillä kuuden miljardin säästötavoitettaan alkaneelle vaalikaudelle.

Talousnäkymiä oli avaamassa myös Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Myös Suomen Pankki toisti aiempia talousennusteitaan.

Rehn kertoi aiemmin tiistaina vieneensä hallitusneuvotteluihin viestiä siitä, että Suomeen tarvitaan jatkossa nykyistä enemmän työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa. Rehn huomautti, että pula osaavasta työvoimasta on merkittävä rajoite Suomen talouden kasvulle tästä eteenpäin. ”Sen vuoksi tarvitaan tietysti myös panostuksia koulutukseen ja osaamiseen, tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sekä yrittämisen ja työllistämisen kannustimien parantamiseen.”

Rehn sanoi myös, että sopeutustarpeen osalta Suomen Pankin arvio on hyvin samaa mittaluokkaa kuin valtiovarainministeriön arvio.

Reserviläisyyttä halua kehittää

Puolustusvoimien nykytilasta ja näkemyksistä puhui puolestaan komentaja Timo Kivinen ja koulutuksesta opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Kenraali Kivinen kiinnitti alustuksessaan huomiota siihen, että toimintaympäristö säilyy jännitteisenä ja vaikeasti ennakoitavana myös jatkossa.

Siinä kirjoitettiin tämän hallituskauden asioiksi muun muassa puolustusjärjestelmän pitkäjänteisen kehittämisen, osallistumisen Naton yhteiseen puolustukseen rauhan aikana, Nato-jäsenyyden edellyttämän lisähenkilöstön sekä pitkäkestoisen Ukrainan tuen.

Kivinen totesi muistiinpanoissaan, että puolustuksen perustana on jatkossakin ajanmukainen asevelvollisuus, ja että reserviläisten asemaa ja tehtäviä maanpuolustuksessa kehitetään.

Avausseminaarin tarkoitukseksi on ilmoitettu Suomen tilannekuvan käyminen läpi eri yhteisen vision muodostamiseksi. Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit neuvottelevat hallituksen muodostamisesta Helsingin Säätytalolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut