Toistakymmentä ihmistä sai syytteet helsinkiläiseen katujengiin liittyvistä huume- ja väkivaltarikoksista – ryhmän nimi viittaa postinumeroon Itä-Helsingissä

Syytteissä on kyse muun muassa törkeistä ryöstöistä ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Kuvituskuva.

Helsingin käräjäoikeudessa on nostettu syytteitä itähelsinkiläiseen katujengiin liittyvässä rikoskokonaisuudessa. Syytteet koskevat muun muassa törkeitä huumausainerikoksia, tapon yritystä, törkeän kiristyksen yritystä, törkeitä ryöstöjä, törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamista.

Syytteessä on toistakymmentä ihmistä. Epäillyt ovat parikymppisiä. Syyttäjä katsoo asiaa tutkineen poliisin tavoin, että rikoksista epäilty ryhmä on katujengi.

STT:n tietojen mukaan ryhmä on vaikuttanut Itä-Helsingissä Vuosaaren ja Rastilan alueella, ja sen nimi viittaa muun muassa kyseisen alueen postinumeroon.

Helsingin poliisi avasi ryhmää koskevaa tutkintaa maaliskuussa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Tuolloin kerrottiin, että epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2021–2022. Poliisin käsityksen mukaan ryhmän johtohahmo on 24-vuotias mies. Hän on edelleen vangittuna ja nostettujen syytteiden perusteella epäilty päätekijä kokonaisuudessa.

Tiedotustilaisuudessa poliisi sanoi, että ryhmän jäsenet ihailevat ja esittelevät rikollista elämäntapaa sosiaalisessa mediassa ja että gangsta rap -musiikkia käytetään välineenä tarinankerronnassa. Poliisin mukaan epäiltyjen rikosten kohteena ei ole ollut toinen jengi, vaan uhrit ovat valikoituneet muilla perusteilla.

Katusakon vaatimista, tappamisella uhkaamista

Poliisi kertoi aiemmin, että epäillyissä huumausainerikoksissa on kyse kokaiinin, ekstaasin, amfetamiinin ja kannabiksen katukaupasta. Jutun toisen syyttäjän Perttu Könösen mukaan asiassa ei puhuta kovin suurista huumemääristä.

Epäilty törkeän kiristyksen yritys liittyy niin sanotun katusakon vaatimiseen keväällä 2022. Tutkinnanjohtaja Crista Granroth sanoi maaliskuussa tiedotustilaisuudessa, että 24-vuotias pääepäilty yritti kiristää useiden tuhansien eurojen tekaistua velkaa 26-vuotiaalta uhrilta.

Kun 26-vuotias kiristyksen kohde ei maksanut vaadittua rahasummaa, epäilty alkoi poliisin mukaan uhkailla tämän lähipiiriä väkivallalla.

Epäilty oli tutkintavankeudessa, mutta onnistui poliisin mukaan tiukoista yhteydenpitorajoituksista huolimatta olemaan yhteydessä lähipiiriinsä ja sitä kautta antamaan ohjeita jengilleen. Poliisin mukaan mies käytti ilmeisesti toisen henkilön vankiliittymää ja puhe on ollut ampumisesta ja tappamisesta. Asiassa nousi syyte törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Tapon yritystä koskeva syyte koskee syksyn 2021 tapahtumia, joissa uhria on ammuttu jalkaan Itä-Helsingissä.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa Helsingin käräjäoikeudessa toukokuun toisella viikolla, ja siihen on varattu useita päiviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut