Venäjän suurlähetystön katolla Helsingissä sojottaa eri suuntiin useita antenneja. Mihin niitä käytetään?
Kansainvälinen tutkivan journalismin toimittajaverkosto Vsquare on kertonut, että Venäjän lähetystöjen, kauppaedustustojen ja kulttuurikeskusten katoilla on antenneja, satelliittilautasia ja vajoja, joiden epäillään peittävän kehittyneitä signaalitiedusteluvälineitä ympäri Eurooppaa. Signaalitiedustelulla tarkoitetaan sähköisten viestien keräämistä ja tulkitsemista.
Suurlähetystöt ovat otollisia paikkoja vakoiluun, sillä niiden henkilökuntaa suojaa diplomaattinen koskemattomuus, eikä lähetystön alueelle voi mennä ilman lupaa.
Helsingissä Venäjän suurlähetystön rakennusten katoilla näkyy STT:n ottamissa kuvissa ainakin 11 antennia.
Osa antenneista on todennäköisesti tarkoitettu viestiliikenteen sieppaamiseen, arvioi Jack Watling, vanhempi tutkija brittiläisestä Royal United Services Institute -ajatushautomosta. STT näytti kuvat Watlingille, joka arvioi niitä viestitse.
Keskeinen menetelmä
Watlingin mukaan lähetystöissä on yleisesti suuria antenneja, joita ne tarvitsevat salattua viestintää varten.
”Venäjän Helsingin-lähetystössä on ainakin kolme suurta viestintäantennia, jotka todennäköisesti pystyvät välittämään salattua dataa pitkien välimatkojen päähän”, Watling sanoo.
”Lisäksi on joukko pienempiä antenneja, joiden tarkoitus on todennäköisesti siepata viestiliikennettä muista lähetystöistä ja Suomen valtion organisaatioista.”
Salaisen palvelun näkökulmasta lähetystöt tarjoavat tärkeän tukikohdan, josta voi pyörittää operaatioita, koska lähetystöjen henkilökuntaa suojaa diplomaattinen koskemattomuus, Watling sanoo.
Watling painottaa, että hänen tässä jutussa kuvailemansa asiat ovat yleisiä käytäntöjä tiedustelumaailmassa, eivätkä koske vain Venäjää.
Diplomaattipeitteellä tehtävä vakoilu on suojelupoliisin mukaan ollut perinteisesti Venäjän tiedustelun päämenetelmä ulkomailla. Supo ei antanut STT:lle haastattelua tätä juttua varten.
Signaalitiedustelu on tiedustelupalvelujen keskeisesti käyttämä menetelmä, sanoo puolestaan tiedusteluhistorian väitöskirjatutkija Mikko Porvali Jyväskylän yliopistosta. Toimintaan on Porvalin mukaan monia mahdollisia alustoja: oman ja liittolaisten maaperän lisäksi diplomaattisia edustustoja, lentokoneita ja laivoja.
Porvali kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Hän ei ole tutustunut STT:n ottamiin valokuviin.
Vakoilu pitää tiedostaa
Watlingin mukaan on mahdollista, että Venäjä käyttää valetukiasemia, joilla voidaan siepata matkapuhelinliikennettä ja jäljittää puhelinten käyttäjien sijaintia. Tähän ei kuitenkaan vaadita kiinteää infrastruktuuria, Watling huomauttaa.
”Venäjää kiinnostava henkilö olisi suojaton myös kauempana Venäjän lähetystöstä”, sillä matkapuhelinten seuraamiseen on monia keinoja.
Venäjän suurlähetystö ei vastannut STT:n kommenttipyyntöön tätä juttua varten.
Telekuuntelu, eli puhelin- tai sähköpostiviestinnän kuuntelu tai tallentaminen salaa, on Suomessa sallittua vain Suomen viranomaisille ja silloinkin vain tuomioistuimen luvalla.
Ainoa keino tehdä signaalitiedustelua toisen valtion kamaralla on siis tehdä sitä luvatta, ja näin tiedustelupalvelut myös toimivat, Porvali sanoo.
Tietyt viranomaiset pystyvät luomaan turvatiloja, joihin ei kulje elektromagneettista säteilyä, Porvali sanoo. Olennaisempaa on kuitenkin hänen mukaansa tiedostaa vakoilun mahdollisuus ja huomioida se omassa toiminnassaan.
”Otetaan huomioon, missä kanavissa puhutaan minkäkinlaista asiaa ja mistä kaikkialta tietoa voidaan kerätä.”