Nyt se on varmaa: Petteri Orpo alkaa rakentaa Suomeen oikeistohallitusta

Orpon tavoitteena on, että Suomessa on kesäkuussa toimintakykyinen enemmistöhallitus.

Hallitusmuodostaja Petteri Orpon tiedotustilaisuus yhdessä perusuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin ja KD:n puheenjohtaja Sari Essayan kanssa.

Uutta hallitusta aletaan rakentaa kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien varaan. Hallitusneuvottelut ja hallitusohjelman valmistelu alkavat ensi viikolla Säätytalolla Helsingissä.

Oikeistopuolueista koostuva hallituspohja on näyttänyt hyvin selvältä jo jonkin aikaa. Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok.) vahvisti kokoonpanon tänään tiedotustilaisuudessa.

Orpo sanoi pitävänsä ilmiselvänä, että neuvotteluihin lähtevillä puolueilla on eroja. Suurimmaksi haasteeksi hän luonnehti julkisen talouden sopeuttamisen kokonaisuuden.

– En koe, että niissä asioissa, joissa on eroja, ettemmekö pystyisi löytämään pragmaattisia ratkaisuja. Kokonaisuus on se, mikä ratkaisee.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että mitään niin suurta erimielisyyttä puolueiden välillä ei ole, ettei niistä voisi neuvotella. Hän sanoi, että varsinaisia sopimuksia tai sitoutumuksia ei ole hallitustunnusteluissa vielä tehty.

Orpon tavoitteena on, että Suomessa on kesäkuussa toimintakykyinen enemmistöhallitus.

Ennakkoon on arvioitu, että kokoomuksen ja RKP:n sekä toisaalta perussuomalaisten välillä on soviteltavaa etenkin maahanmuuttopolitiikassa. Myös EU-politiikkaan ja ilmaston- ja ympäristönsuojeluun liittyy hyvin eriäviä näkemyksiä.

Kristillisdemokraatit eivät vielä ole esittäneet varsinaisia kynnyskysymyksiä yhteistyölle hallitustunnustelujen aikana.

Hallitusneuvotteluiden aikana jokin puolue voi jättäytyä neuvotteluista pois ja jokin toinen ryhmä tulla uutena mukaan. Jos hallitusneuvottelut epäonnistuvat, vaihtuu tunnustelija ja prosessi alkaa alusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut