Helsingin Sanomien tiedot: Hallitusta alkavat muodostaa kokoomus, perus­suomalaiset, Rkp ja kd

HS:n tietojen mukaan hallitusohjelmasta alkaa neuvotella odotettu kokoonpano, jonka ytimen muodostavat kokoomus ja perussuomalaiset. Yritys voi kuitenkin vielä kariutua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kävivät hallitustunnusteluja tiistaina eduskunnassa. Myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrsiksson (ylh.vas) ja kristillisdemokraattien Sari Essayah ovat HS:n tietojen mukaan neuvottelemassa hallitusohjelmasta.

HS:n tietojen mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tulee torstaina kertomaan, että hallitusohjelmasta alkavat neuvotella kokoomus, perussuomalaiset, Rkp ja kristillisdemokraatit.

Orpo on kutsunut eduskuntaryhmät koolle kello 14. Sen jälkeen Eduskuntatalon Valtiosalissa järjestetään tiedotustilaisuus, jossa hallitusneuvotteluihin ryhtyvät puolueet paljastetaan.

Tähän mennessä todennäköisimmäksi on arvioitu, että kokoomus lähtee muodostamaan oikeistohallitusta. HS:n tietojen mukaan näin on myös tapahtumassa.

Kokoomuksella, perussuomalaisilla, Rkp:llä ja kristillisdemokraateilla olisi eduskunnassa melko ohut mutta kuitenkin riittävä enemmistö.

Rkp:llä on torstaina oman eduskuntaryhmän kokous kello 11 ennen Orpon ilmoitusta. Siellä asiasta saattaa nousta vielä keskustelua, mutta dramaattisia viime hetken käänteitä tuskin nähdään.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on aiemmin todennut, että Rkp lähtee neuvotteluihin mukaan, jos kutsu tulee.

Orpon torstaina nimeämä kokoonpano ei vielä kuitenkaan täydellä varmuudella ole Suomen tuleva hallitus.

Jos hallitusohjelmasta ei päästä sopuun, on Orpon yritettävä neuvotteluja uudestaan jollakin toisella kokoonpanolla.

HS:n lähteiden mukaan hallitusneuvotteluista ja hallitusohjelman kasaamisesta on tulossa vaikeaa.

Hallitusohjelmaan kirjataan hallituksen tärkeimmät hankkeet ja tavoitteet. Sen tarkoituksena on olla hallitusta koossa pitävä liima myös vaikeina aikoina.

Kokoomuksella ja perussuomalaisilla on erimielisyyksiä ainakin liittyen työperäiseen maahanmuuttoon, EU-suhteeseen ja ilmastotavoitteiden toteuttamiseen.

Hallitusneuvotteluissa on aina kyse kompromissien tekemisestä, eikä mikään puolue saa läpi kaikkia tavoitteitaan.

Neuvotteluita tullaan käymään Säätytalossa Helsingin keskustassa. Tyypillisesti hallitusneuvottelut ovat kestäneet Suomessa noin kuukauden verran.

Hallitusohjelmat ovat muuttuneet aikojen saatossa yksityiskohtaisemmiksi. Antti Rinteen ja Sanna Marinin hallitusten ohjelmassa oli 190 sivua.

Neuvotteluissa voi puolueiden edustajien lisäksi olla mukana monenlaisia asiantuntijoita.

HS:n tietojen mukaan kokoomus olisi kuitenkin linjaamassa, että vaikutusviestinnän tekijät ja lobbarit eivät olisi tällä kertaa varsinaisiin neuvotteluihin tervetulleita, jotta epäselviltä kaksoisrooleilta vältyttäisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut