Sotilasrikostutkintoja happani oikeusupseerin pöydälle – syyttäjä vaatii sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta

Syytetty kiistää tahallisen teon. Hänen mukaansa viivytys ja vanhenemiset johtuivat liiallisesta työkuormasta.

Arkistokuva valatilaisuudesta ei liity tapaukseen.

Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta Karjalan prikaatin oikeusupseerina toimineelle miehelle. Syyttäjän mukaan mies laiminlöi työtään rikosasioiden valmistelussa ja esittelyssä sillä seurauksella, että noin 30 sotilasrikosasiassa syyteoikeus vanheni.

Rikosasiasta voidaan syyttää vain tietty aika epäillyn rikoksen tapahtumisen jälkeen. Jos epäillystä rikollisesta teosta kuluu liian kauan, syyteoikeus vanhenee, eikä ihmistä enää voida syyttää rikoksesta.

Epäilty virkavelvollisuuden rikkominen tapahtui vuosina 2016–2019 Kouvolassa. Syyttäjän mukaan mies rikkoi virkavelvollisuuttaan tahallaan. Miehelle vaaditaan 40 päiväsakon rangaistusta.

Pääkäsittely asiassa järjestettiin perjantaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Todistaja: Työnantajan vika

Syytetty kiistää tahallisen teon. Hän kuitenkin myöntää rikosasioissa olleen viivästystä ja että osa asioista pääsi vanhenemaan.

”Vastaaja on kertonut useasti esimiehilleen, että sotilasoikeuden hoidon asioita ei ehditä käsitellä säädetyissä aikamääreissä. Tämä johtuu oikeudenhoitosektorin liiallisesta työkuormasta, henkilöstön vähyydestä ja liiallisesta vaihtumisesta sekä sen muassa ammattitaidon huomattavasta vaihtelusta”, kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

Syytetyn mukaan hän kertoi loppukesästä ja syksyllä 2018 esimiehelleen ja prikaatin komentajalle työkuormastaan ja viivästymisistä.

Todistajana kuultu mies katsoo rikosasioiden vanhenemisten olleen työnantajan vika.

”Viivästymiset ovat johtuneet henkilöstövajeesta, jolloin yksittäinen työntekijä ei ole pystynyt vastaamaan toimiston asiakirjaliikenteestä riittävissä määrin.”

Lisäksi hänen mukaansa kuormitettuja ei ole tuettu tarpeeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut