Yhä useampi päätyy nyt sairaala­hoitoon korona­viruksen takia – Nämä ryhmät korostuvat

Koronaviruspotilaiden määrät ovat kasvaneet ainakin Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla, kertovat ylilääkärit. Kyse on kevään epidemiasta, joka saattaa laantua kesään mennessä.

Suomessa koronaviruspotilaiden määrä on ollut nousussa viime viikkojen aikana.

Suomessa koronaviruspotilaiden määrä on ollut nousussa viime viikkojen aikana.

Nyt on meneillään niin kutsuttu loppukevään epidemia, kertoo Hus-yhtymän infektio­ylilääkäri Asko Järvinen. Hän arvioi, että epidemia saattaa laantua toukokuun aikana eli kesään mennessä, kuten aikaisempinakin vuosina.

Kevään epidemiasta puhuu myös ylilääkäri Mari Kanerva Varsinais-Suomen hyvin­vointialueelta (Varha). Hän kertoo sairaalahoidossa olleiden potilaiden määrän nousseen alueella kaksi viikkoa sitten, mutta tulleen sitten alas noin puolella.

”Tauti on nostanut päätään”, kuvailee Kanerva.

Uusia tartuntoja selittävät osittain uudentyyppiset viruskannat. Virusmuunnokset kiertävät rokotesuojaa ja aikaisemmin sairastetun taudin antamaa suojaa, kertoo Järvinen.

Tällä hetkellä koronavirustartunnoista yleisin on omikronvariantin XBB.1.5 -alalinja, joka tunnetaan myös nimellä ”kraken”. Variantti on yleisin sekä Uudellamaalla että Varsinais-Suomessa.

Kraken on syntynyt kahden eri omikronvariantin yhdistelmänä, ja sen on arvioitu tarttuvan herkästi. Esimerkiksi Hus-yhtymän koronavirus­potilaista noin puolella oli krakenvariantti, kertoo Järvinen.

Koronapotilaiden määrän nousu on nähtävissä Hus-yhtymässä sekä perus­terveydenhuollon vuode­osastoilla että erikois­sairaanhoidossa. Varhassa määrä on noussut pääasiassa erikois­sairaanhoidossa.

Maanantaina Husissa oli 63 korona­viruspotilasta hoidettavana. Varhassa vastaava luku oli 16 potilasta. Korona­viruspotilaat näyttävät ennen kaikkea olevan monisairaita, keuhko­kroonikoita ja pieni osa rokottamattomia

Sairaalahoitoon koronavirus­taudin vuoksi joutuvien joukossa on Uudellamaalla tällä hetkellä jälleen joitakin viruskeuhko­kuumeesta kärsiviä. Valtaosa sairastaa koronan silti lievänä ja pärjää taudin kanssa kotona, huomauttaa Järvinen.

Teho-osastoJEn koronaviruspotilaiden määrä on ollut koko Suomessa kolmisen viikkoa selvässä kasvu­suunnassa pitkän rauhallisemman jakson jälkeen.

Husissa oli hoidettavana maanantaina teho-osastolla viisi korona­potilasta, kun taas Varhassa kolme. Potilaat ovat hyvin iäkkäitä tai moni­sairaita, kuvailee Järvinen.

”Määrä ei ole suuri, mutta se on poikkeava.”

Tartuntojen kokonais­määrää Suomessa on vaikea arvioida, koska virallisia korona­virusnäytteitä otetaan vähemmän ja ihmiset suosivat kotitestejä.

Järvinen suosittelee ihmisiä ottamaan heille suositellut rokotukset, jos he eivät sellaisia ole vielä ottaneet.

Järvinen muistuttaa, että korona­virus on yhä riski esimerkiksi ikäihmisille ja keuhko­kroonikoille. Nuoremmalle väestölle se ei näytä olevan vaarallinen tai johtavan sairaala­hoitoon vaan se on yksi hengitysinfektio muiden joukossa, Järvinen kuvailee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut